Zamieszczam skazówki w uprawie dyni które stosuje i tak jak postępuje z chodowlą
Do prawidłowego wzrostu dynie wymagają temperatury 25°C stopni, a minimalna temp. Wzrostu to 8°C. Dlatego pod ich uprawę należy wybrać stanowisko słoneczne i ciepłe lub uprawiać pod osłonami. Gleba powinna być przewiewna, żyzna i przepuszczalna, o średniej albo wysokiej zawartości azotu. Nasze rośliny możemy uprawiać z siewu wprost do gruntu lub z rozsady. W pierwszej turze nasiona wysiewamy około 10-go maja. Uprawiają dynię zwyczajną umieszczamy po dwa nasionka w rozstawie 60 cm w rzędzie i 60 cm pomiędzy rzędami . Zazwyczaj na zagonie tworzy się dwa rzędy. Rośliny w rzędach mogą być rozmieszczone naprzemianlegle lub w szachownicę. Dynia olbrzymia potrzebuje więcej miejsca, ponieważ wytwarza długie, płożące się pędy. Uprawiamy ją zatem w jednym rzędzie, wzdłuż zagonu, zachowując między rzędami odległość od 100 do 120 cm. W celu przyśpieszenia zbiorów, a także aby zabezpieczyć rośliny przed silnymi, wysuszającymi liście wiatrami oraz spadkami temperatur okrywamy rośliny włókniną lub folią perforowaną. Osłony zdejmuje się gdy na roślinach pojawiają się pierwsze kwiaty. Do podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych należy spulchnianie gleby, odchwaszczanie, podlewanie i dwukrotne nawożenie pogłówne. W uprawie dyni olbrzymiej dodatkowym zabiegiem jest usuwanie niepotrzebnych zawiązków owoców, tak aby na jednej roślinie zostało od 3 do 4 owoców. Zabieg ten przeprowadzamy, gdy owoce które chcemy pozostawić osiągną rozmiary piłki tenisowej. Równocześnie z usunięciem owoców, skracamy też pędy, pozostawiając po 3 do 4 liści nad ostatnim owocem.
W tamtym roku na swoim ogródku posiałem dwie odmiany dyni: bambino i melonową żółtą. Ponieważ miały odpowiednie warunki do wzrostu wschodziły w rekordowym tempie. Pewnego gorącego popołudnia po deszczu postanowiłem sprawdzić ile urosną w ciągu jednego dnia. Wbiłem patyk w ziemię , tam gdzie było zakończenie rośliny i czekałem. Na drugi dzień zmierzyłem linijką i okazało się, że wzrosły o 8 cm. Zebrałem owoce mojej dyni w drugiej połowie października. A oto kilka wskazówek jak dobrze zasuszyć owoce dyni: Najpierw należy je rozłożyć, aby skórka ich bardzo stwardniała i stała się przeszkodą opóźniającą utratę wody. Mogą być przechowywane w chłodnym oraz przewiewnym pomieszczeniu w temperaturze około 10°C nawet do 6 miesięcy. Natomiast owoce dyni ozdobnej należy przechowywać w temperaturze pokojowej. Ma to znaczenie jeżeli używamy ich np. Do przystrajania wnętrz naszych domów.