Witam
W tym poście chciałbym trochę przybliżyć forumowiczom te wspaniałe rośliny. Pamietam jak na początku lat osiemdziesiątych zwiedzałem zamek w Książu ( Wałbrzych) Budowla wspaniała , ale na mnie największe wrażenie wywarł wielki park wokół zamku . Chyba nigdzie w Polsce nie rośnie w jednym miejscu taka ilość rododendronów . Są to okazy bardzo stare i duże . Również w miejscowości Moszna na opolszczyźnie można podziwiać wiekowe okazy , ale skala do Książa dużo mniejsza.Te rośliny lubią stanowiska półcieniste , gleby kwaśne i powietrze wilgotne . Dobrze się czują w klimacie oceanicznym. U nas w kraju należy przed posadzeniem tych roślin dobrze wybrać miejsce w którym bedą rosły. Czasami krew mnie zalewa jak widzę ledwo żywe rododendrony rosnące przy południowych ścianach , skąpane przez cały dzień w słońcu. Takie miejsca to dla nich katorga.Ciekawostką jest to , że rododendrony wytwarzają silną substancję działającą jak herbicydy.Jeżeli rosną w dużym skupisku nie wyrośnie pod nimi żadna inna roślina. Mało tego , nawet po wykarczowaniu takich skupisk , przez parę lat nie wyrasta na takim miejscu praktycznie nic.
A to moje cacka i ich nadmiernie rozwinięte pąki kwiatowe ( za ciepło)