Stapelia jest sukulentem pochodzącym z południowej Afryki. Ma piękne kwiaty w formie pięcioramiennych gwiazd (czasem jest nazywana gwiazdą szeryfa). Występuje wiele odmian tej rośliny. Ja ma dwie- stapeliae variegatae (stapelia pstra) oraz stapeliae grandiflorae. Po roku uprawy(kupiłem 5 centymetrowy okaz) ta druga mi zakwitła. Niestety narazie nie mogę dodać zdjęć . Piękne kwiaty średnicy ok. 5-8 cm. Po rozkwitnięciu zaczęły się odwijać i (co jest jedyną wadą) strasznie śmierdzieć (coś pomiędzy gnijącymi jajami i starym mięsem). Plusem tej rośliny jest to, że nie potrzebuje wysokich wymagań co do ziemi, nawożenia i podlewania. Idealna roślina dla każdego :rotwerd: . Gdy zamierzałem je kupić to nie mogłem liczyć na pomoc sprzedawczyni. Dobrze, że wiedziałem, co chcę kupić i jak to wygląda.
Jeżeli ktoś ma zdjęcia wychodowanej przez siebie stapelii, niech je pokaże . Ja postaram się dodać moje jak najszybciej (ale nie będą najlepszej jakości- robione telefonem i nie przezemnie ).
Niestety zdjęcia dodam po wakacjach, lub w ich połowie . Mam problemik z fonem :unsicher: .
PS
Stapelie są spokrewnione z carallumami (np. carraluma europea- kaktus będący w europie pod ochrona, endemit). Należą do jednej grupy: asclepiadaceae .