Pierwszy film powstał po informacji o śmierci Kolegi który przesłał mi nasiona kilku ciekawych roślin. Bardzo kochał on rośliny i starał się bezinteresownie dzielić (dosłownie) swoją pasją (nie biorąc za to pieniędzy). Gdy otrzymałem smutną wiadomość o jego odejściu postanowiłem w jakiś sposób jeszcze raz mu podziękować. Pomimo że jego piękna, niemalże rajska farma została najpierw (po jego śmierci) oddana w obce ręce a następnie zniszczona przez dwa ostatnie cyklony (co w rzeczy samej trzeba odebrać jako wydarzenia smutne i tragiczne), to ziarna zostały zasiane. Rosną w sercach wszystkich tych którzy zetknęli się z tym człowiekiem. Jego podejście do ogrodnictwa tak bardzo mi się spodobało, że postanowiłem w jakimś sensie i na swój sposób kontynuować jego dzieło i w drodze wyjątku i ku utrwaleniu pamięci o nim - napisać o tym.
Film znajduje się w linku na youtube pod obrazkiem widocznym poniżej. Tylko w połowie jest wykonany w technice poklatkowej, wszystkie pozostałe są w 99% wykonane w tej technice (z dużo mniejszą ilością błędów).
Oczywiście będę publikował filmy na ten i inne tematy w miarę możliwości. Zapraszam do subskrybowania mojego kanału na yputrube. Miłego oglądania

https://www.youtube.com/watch?v=uN-PHFGbeaY&t=8s
Więcej informacji na temat kakaowca mocambo (theobroma bicolor) znajdziecie Państwo w tym wątku:
kakaowiec-mocambo-theobroma-bicolor-uprawa-zdjecia-opis-t2328.html