Witam. Oto kolejny mój film. Tym razem pokazujący wzrost kakaowca cupuasu. Widać już dość spory postęp w porównaniu z pierwszym filmem. Mniej jest gwałtownych przejść pomiędzy klatkami. Z nagrywaniem tego filmu wiąże się nie tylko opisany wcześniej wątek zmarłego kolegi od którego otrzymałem te i inne rośliny, ale w tym konkretnym przypadku także śmierć Taty mojej Żony. W końcówce filmu widać początek degradacji utrwalanych, rozwijających się liści. W tym momencie akurat byliśmy na pogrzebie mojego Teścia. Co ciekawe, w momencie gdy postępowała degradacja liści aparat stracił ostrość - uniemożliwiając prześledzenie umierania tych liści. Ciekawa paralela dotycząca różnych rodzajów śmierci. Niby potrafimy dokładnie opisać, zobrazować te procesy, ale czy aby na pewno i do końca?
Wracając do samego aktora występującego w tym filmie (kakaowca cupuasu), mimo straty części liści czuje się dobrze. Niedawno po raz pierwszy pojawiły się na nim zawiązki kwiatów. Na filmie widzimy swoisty taniec pędu (przewodnika) w poszukiwaniu odpowiednich warunków (a może wzrost roślin jest tak samo bolesny jak wzrost człowieka, gdy nasze kości dość szybko rosną w wieku 7-12 lat wtedy dość często pojawia się ból, nie wiemy czy to samo występuje w przypadku roślin. Pewnie ktoś powie że wiemy, że rośliny nie mają połączeń nerwowych i nie mają czym odczuwać pewnych znanych nam bodźców, ale kto wie, czy nie odbywa się (jeśli) jakoś inaczej Widać ładne wybarwianie się liści cupuasu, pojawiają się kolory liści od białego, przez czerwony aż do zielonego. W tle widać również momentami tańczącą roślinę (desmodium gyrans).
Oczywiście będę publikował filmy na ten i inne tematy w miarę możliwości. Zapraszam do subskrybowania mojego kanału na youtube. Miłego oglądania
Film znajduje się w linku na youtube pod obrazkiem widocznym poniżej.
https://youtu.be/WC62LQwmQt4
Więcej informacji na temat kakaowca cupuasu (theobroma grandiflorum) znajdziecie Państwo w tym wątku:
kakaowiec-cupuacu-theobroma-grandiflorum-cupuassu-cupuazu-cupu-assu-copoasu-uprawa-zdjecia-i-opis-t2287.html