Witam wszystkich
Po dość długiej przerwie wróciłem do świata roślinek. Obecnie to moja druga przygoda z nasionkami od Oleandera i na wstępie gorąco polecam sklep Dominika .
A teraz czas na szczegóły: zamówiłem sobie małą paczkę różnych nasion i wysialem je do dwóch mini szklarni które zakupiłem w jednym z marketów. Użyłem ziemi uniwersalnej wymieszanej z piaskiem w stosunku 2:1. Nasionka dotarły do mnie 30.08 a wysiewałem je 31.08. Poniżej lista gatunków i krótki opis co do dzisiaj się zadziałało. (Widoczne na zdjęciach avocado jest spoza "konkursu")
Gatunki:
1. Brzostownica Japońska (Zelkova Serrata) x3 nasionka - dwa z nich wsadziłem w ziemię od razu pozostałe stratyfikuje w lodowce przez okres 2 miesięcy.
2. Pinia (Pinus pinaster) x11 nasion - wysiane bezpośrednio do ziemi.
3. Palma Washingtonia (washingtonia robusta) x7 nasion - wysiane bezpośrednio do ziemi. 21.09 pojawiły się dwa kiełki.
4. Pochrzyn słoniowy (Dioscorea Elephantipes) x1 nasiono - wysiane bezpośrednio do ziemi.
5. Morwa czarna (Morus nigra) x15 nasion - 10 wysłanych bezpośrednio do ziemi, 5 stratyfikuje w lodówce przez 2 miesiące. Dwa kiełki pojawiły się 14.09 i 17.09.
6. Albicja jedwabista (Albizia Jullibrissin) x12 - nasiona moczyłem przez 24h później do ziemi. Te które najbardziej nasiąkły już po 4 dniach kiełkowały. Pozostałe nadal w ziemi. Kiełki pojawiły się 04.09. Roślinki które wyszły przesadziłem już z mini szklarni do samodzielnych doniczek.
7. Eukaliptus górski (Eucaliptus Gunii) tu nasionka były tak małe że trudno je policzyć - moczyłem 24h w wodzie później do ziemi. Wysialem je po trochę do 6 komór.
Poniżej wstawiam zdjęcia i na bierząco będę pisał co słychać u moich roślinek. W miarę możliwości mogę odpowiadać na pytania