Strona 1 z 1

Moje ziołowe nowości- mizuna, cząber

PostNapisane: 23 maj 2014, o 15:19
mmichalowa
Do tej pory z ziół na naszym oknie swoje miejsce miała bazylia i rozmaryn. Skuszona wyglądem zakupiłam w tym roku nasiona Mizuny i Cząbru ( tak się to odmienia?) Ogrodowego. Koniec końców Cząber gości jednak na kuchennym oknie , a mizuna niedawno wzeszła na przydomowej grządce. Ponieważ jest to mój pierwszy kontakt z tymi ziołami ciekawa jestem czy ktoś z Was je uprawia lub uprawiał ?:) W przydomowym ogródku od kilku lat bytuje natomiast lubczyk;) Dzisiaj nawet robiłam z niego zupę- krem;)

Re: Moje ziołowe nowości- mizuna, cząber

PostNapisane: 29 maj 2014, o 17:08
sasayaku4
Nigdy nie słyszałem o mizunie. Z tego w Japonii nie robią musztardy? Mi sie to kojarzy z Wasabi

Re: Moje ziołowe nowości- mizuna, cząber

PostNapisane: 30 maj 2014, o 14:22
mmichalowa
Nie mam pojęcia. Ja posiałam z myślą o sałatkach , bo podobno smakowo odpowiada rukoli.

Re: Moje ziołowe nowości- mizuna, cząber

PostNapisane: 23 gru 2015, o 10:13
floramis
Mizuna (bo tak się odmienia) nazywana jest japońską musztardą - jest w pełni jadalna: jadalne są są łodyżki, listki, kwiaty. Smakuje na początku jak zielenina, potem smak staje się ostrzejszy, bardziej intensywny i pikantny. Ma delikatny posmak musztardy. Mizuny lepiej nie gotować, bo straci swój charakterystyczny smak. Jednak jeżeli szukacie mniej orientalnych smaczków zapraszam do mojego sklepu, co prawda Mizuny nie sprzedaję, jednak mam wiele innych ziół w dobrych cenach. Teraz z kodem floramis1 macie u mnie 10% rabatu. Zapraszam na http://floramis.pl/