Posadziłem dwie sadzonki w ramach eksperymentu i udało mi się wyhodować 3 arbuzy. Faktycznie ciepłe lato im pomogło, ale to był pierwszy rok uprawy więc można wyeliminować kilka błędów i przyspieszyć wegetacje roślin.
W przyszłym roku zamierzam wysiać nową odmianę, która ostatnio pojawiła się w sprzedaży podobno jest ona lepiej przystosowana do polskich warunków klimatycznych, więc pewnie będą szybciej dojrzewać.
Mam zamiar wysiać arbuzy do większych doniczek, trochę wcześniej niż zrobiłem to w tym roku, czyli około 15 kwietnia i później wysadzić do gruntu (na początku czerwca a nie pod koniec maja). Duża doniczka nie powinna hamować wzrostu roślin, do tego dochodzi odpowiednie nawożenie
.
Wydaje mi się z tegorocznych obserwacji że lepiej jest wysadzać do gruntu rośliny większe z kilkoma listkami niż mniejsze.
Podłoże pod Arbuzy zostało wyścielone agrotkaniną (nie mylić z agrowłókniną) czarną, aby lepiej pochłaniało promienie słoneczne, co zwiększyło temperaturę podłoża w nocy i wyeliminowało przy okazji chwasty
.
Warto jest po zerwaniu potrzymać na balkonie w domu arbuza jakieś 2 tygodnie aby doszedł, wtedy lepiej smakuje
Ja tak zrobiłem i nie żałuje po przekrojeniu były czerwone i słodkie szkoda że nie mam fotki
Jak znajdę na wiosne więcej czasu to zakupie tunel foliowy i pod folią też spróbuję jakiegoś posadzić, pewnie mu będzie lepiej i da więcej owoców.