Strona 1 z 1

Chleb świętojański, szarańczyn strąkowy (ceratonia siliqua), warunki uprawy, opis, zdjęcia

PostNapisane: 15 sie 2008, o 12:24
rozmaryn
Witam
Przywiozłem z tegorocznych wakacjii kilka stąków szarańczyna strąkowego i po wysuszeniu wyłuskałem kilkadziesiąt nasion. Niebawem zostaną wysiane i zobaczymy co dalej. Jest to bardzo interesująca roslina drzewiasta zwana inaczej chlebem swiętojańskim. Ponoć w rejonie śródziemnomorskim w okresach głodu była spożywana zarówno przez ludzi jak i zwierzęta. Osobiście spóbowałem strąków i faktycznie są słodkie jak cukier.Ciekawostką są jej nasiona. Mianowicie każde jest jednakowej wielkości i wagi ( około 0,2 grama) . Ta cecha nasion posłużyła już starożytnym do określenia wagi szlachetnych kamieni gdyż 0,2 grama to słynny karat. Jeżeli na naszym forum są osoby posiadające tą roślinę to bardzo proszę o podzielenie się swoimi doświadczeniami w jej uprawie.

PostNapisane: 16 sie 2008, o 20:13
..........
@rozmaryn

Niebawem zostaną wysiane i zobaczymy co dalej.

To jest roślina strefy śródziemnomorskiej. Na takich roślinach zależy mi najbardziej. Czy gdybyś uzyskał kilka siewek to byłbyś skłonny wymienić się na młodą siewkę plumerii, baobabu australijskiego lub caesalpinia pulcherrima? Tak, wiem, to nie są rośliny śródziemnomorskie - ale uważam, że są ciekawe :) a akurat takimi dysponuję na wymianę. :)

PostNapisane: 16 sie 2008, o 20:37
rozmaryn
Kolego Greg nie ma sprawy . Jak już coś będę miał to dam znać i jakoś się wymienimy , dorzucę do tego jeszcze akację srebrzystą ( potocznie mimoza , ale nic z mimozą nie ma wspólnego oprócz kształtu liści).
Powodzenia i głowa do góry ,,,widziałeś w TV co się stało parę kilometrów od mojej miejscowości w Śieroniowicach.

PostNapisane: 22 sty 2009, o 16:49
rozmaryn
Witam
W poniedziałek wstawiłem parę nasionek szarańczyna do termosu ( plus 50 stpni Celsjusza) . Po dwóch dniach moczenia ,nasionka wyjąłem i umieściłem w małym pudełeczku wymoszczonym papierem toaletowym. Pudełeczko nosiłem przy sobie w kieszonce koszuli przez dwa dni Dzisiaj po czterech dniach z 4 nasionek trzy wypuściły kiełki i zaraz zostaną posiane w odpowiedniej ziemi . Wszak dzień się wydłuża , idzie wiosna i czas siewów.

PostNapisane: 21 lut 2009, o 18:36
rozmaryn
Witam
Jutro mija miesiąc od wysiania przeze mnie nasion szarańczyna strączkowego . Wszystkie nasionka zeszły . Wszystkie rozdałem znajomym , którzy mają podobne zainteresowania botaniczne , a jedną roślinkę zostawiłem sobie . Zdjęcie poniżej to mój mały chleb świętojański zwany inaczej szarańczynem strączkowym.

Pict0007.jpg

PostNapisane: 11 cze 2009, o 17:02
rozmaryn
Witam
A to ten sam szarańczyn tylko troszkę większy i trzymany od początku kwietnia na zewnątrz . Moim zdaniem warto tę roślinę bardziej rozpowszechnić ze względu na jej bardzo dekoracyjne liście . Można ją zimować w ten sam sposób jak to robimy z oleandrami czy oliwkami .

PostNapisane: 4 lip 2009, o 13:57
rozmaryn
Witam
A to ten sam , ale już w lipcu. Roślinka ładnie rośnie i coraz bardziej mi się podoba

Dsc00276.jpg

PostNapisane: 29 lis 2009, o 12:41
rozmaryn
Witam
Sezon wegetacyjny się skończył , a tak wygląda mój szarańczyn . Cały czas dzięki niezwykle ciepłemu listopadowi stoi na dworze i postoi tam jak najdłużej . Dopiero gdy zrobi się naprawdę zimno ,to schowam go do garażu

PostNapisane: 24 sty 2010, o 10:22
rozmaryn
Witam
Sorki że post pod swoim postem , ale chyba na tym forum tylko ja bawię się z tą roślinką. Szarańczyn postał w garażu ponad 1,5 miesiąca i tyle mu chyba wystarczyło żeby nabrać siły do kolejnego sezonu. Mam go od 2 tygodni w domu . Roślina dostała takiego kopa ,że wypuściła przez tak krótki okres 3 poczwórne liście. Krzaczek ma dokładnie rok od posiania. Na wiosnę przesadzę go do dużo większej donicy i następną zimę spędzi już razem z laurem ,oliwkami , trachem , agawą itp , w garażu

PostNapisane: 27 lut 2010, o 13:21
rozmaryn
witam
Po miesiącu strączyniec troszkę urósł i wygląda jak niżej. Zachęcam wszystkich do uprawy tego bardzo ładnego drzewa z dwóch przyczyn . Jedna z nich to to , że roślina naprawdę fajnie wygląda ,a druga ,że owocostany w postaci strąków po ususzeniu są bardzo smaczne i słodkie . Smakują trochę jak czekolada i to bardzo słodka. Dla uchwycenia proporcji włożyłem do donicy pudełeczko zapałek . W kwietniu roślina będzie przesadzana do większej ceramicznej donicy i zostanie wystawiona na wolne powietrze.

PostNapisane: 16 maj 2010, o 23:01
rozmaryn
Witam
Przesadziłem swojego szarańczyna do większej ceramicznej doniczki . Widać u nasady każdego liścia świeże pączki . Wróży to rychłe zagęszczenie drzewka. W naturze bardzo mi się to drzewo podoba no i niespotykany smak słodkich strąków.


Pytanie do Larego o ile będzie czytał ten post . Czy tam gdzie pracujesz rosną szarańczyny strąkowe?
Swojego mam z nasion pozyskanych z rośliny rosnącej w Środkowej Dalmacji ( miejscowość Podgora za Makarską w kierunku Dubrownika)

W tej chwili roślina ma 17 miesięcy od wysiania nasionka

DSC00327.JPG

PostNapisane: 17 maj 2010, o 10:01
lary
Rozmaryn powiem szczerze nie zwróciłem nigdy uwagi na ten okaz ,ale nie kojarzę go aby na terenie Alp występował może bliżej morza owszem ale tam bywam b.rzadko,ocieram się głownie o Nizine Padańską i Alpy.Może zwrócę uwagę w przyszłości.Pozdrawiam.

PostNapisane: 30 paź 2010, o 16:42
Borka
rozmaryn mam do Ciebie pytanie, od kuzynki mam kilka strąków chlebka i oczywiście nasiona, które chce zasadzić. Nie wiem jak się za to zabrać. Czy moczyć nasiona, które są bardzo twarde czy od razu do gruntu? :)

PostNapisane: 30 paź 2010, o 17:03
rozmaryn
leciutko nadpiłuj pilniczkiem do paznokci brzegi nasion. Pozwoli to przy kiełkowaniu na szybsze rozchylenie liścieni nasion . Następnie zamocz nasiona na 48 h do wody o temperaturze najlepiej 40 stopni Celsjusza ( do termosa) i po tych zabiegach najnormalniej wysiej do ziemi .
Powodzenia.

PostNapisane: 30 paź 2010, o 19:14
Borka
Jutro jadę po termos i zaczynamy heh A czy znasz może przypadki gdzie drzewo zakwitło :) ?

PostNapisane: 31 paź 2010, o 10:37
rozmaryn
Nie , nie znam , ale u nas to raczej marne szanse . Same kwiatki są małe i niepozorne . W tej roślinie urzekły mnie przede wszystkim liście i wielkie strąki . Jak masz strąki to weź kawałek i przeżuj . Przekonasz się na własnych kubeczkach smakowych jakie to dobre ( same strąki nie wyglądają zachęcająco )

PostNapisane: 31 paź 2010, o 13:23
Borka
Miałam kilka strąków, które już zjadłam :) i rzeczywiście mają słodki smak lekko przypominający czekoladę. Moje nasionka już się moczą w termosie.

Re: Chleb świętojański, szarańczyn strąkowy (ceratonia siliqua), warunki uprawy, opis, zdjęcia

PostNapisane: 2 sie 2015, o 15:02
lulek
Odnawiam wątek , są jakieś nowe wieści? Pytam bo mam chyba jedną sadzonkę i nie chcę jej zmarnować.

Re: Chleb świętojański, szarańczyn strąkowy (ceratonia siliqua), warunki uprawy, opis, zdjęcia

PostNapisane: 21 mar 2016, o 02:15
kaktus80
Bardzo ciekawa roślinka. Muszę sobie sprawić taką.

Re:

PostNapisane: 29 mar 2016, o 15:16
michasko01
rozmaryn napisał(a):Nie , nie znam , ale u nas to raczej marne szanse . Same kwiatki są małe i niepozorne . W tej roślinie urzekły mnie przede wszystkim liście i wielkie strąki . Jak masz strąki to weź kawałek i przeżuj . Przekonasz się na własnych kubeczkach smakowych jakie to dobre ( same strąki nie wyglądają zachęcająco )


Dlaczego, szanse są marne?