Strona 1 z 1

Ziemniaki (Solanum tuberosum) i nie tylko

PostNapisane: 1 lis 2014, o 17:38
Domnik
Dzień dobry,
jako że ziemniaki w pełni należą do grupy roślin tropikalnych i jakoś do tej pory nie doczekały się wzmianki na naszym forum niniejszym wypełniam tą lukę. Tytułem wstępu napiszę, że ziemniak to gatunek rośliny należący do rodziny psiankowatych. Rośliny pochodzą z ameryki południowej (Peru).

Ziemniaki zostały sprowadzone do Europy około 1570 roku. W obecnym czasie dieta przeciętnego mieszkańca Ziemi zawiera ok. 35 kilogramów ziemniaków rocznie. W Europie bulwy są jednym z podstawowych składników codziennej diety. Podobnego znaczenia nabierają ziemniaki w Chinach i Indiach. Obecnie Chiny są największym na świecie producentem ziemniaków, a wraz z Indiami produkują niemal trzecią część światowych zasobów.

Kilka cech budowy ziemniaka (za wikipedią):

Łodyga
Gruba, mięsista, do 100 cm wysokości, wykształca rozgałęzione kłącza (stolony) z podziemnymi bulwami bogatymi w skrobię. Łodyga jest pokryta przylegającymi włoskami.
Liście
Przerywanopierzaste, u nasady łatki jajowate lub sercowate.
Kwiaty
O zrośniętych płatkach i 5 łatkach, średnicy do 3–4 cm, barwy białej, różowej, błękitnej lub fioletowej. Wewnątrz korony 1 słupek i 5 pręcików zrośniętych w rurkę wokół słupka. Zebrane w dwuszypułowe, pozornie szczytowe skrętki.
Owoce
Zielone jagody[4].
Roślina trująca
Cały nadziemny pęd (łodyga, liście, kwiaty i owoce) jest trujący. Zawiera trującą solaninę. Powoduje ona poważne zatrucia pokarmowe, wykazuje też działanie rakotwórcze. W celach spożywczych użytkowane są bulwy, które nie zawierają solaniny. Jednakże jeżeli z jakichś powodów (np. w wyniku wypłukania gleby przez ulewne deszcze) były one przez dłuższy czas wystawione na działanie słońca, ich skórka zielenieje i również stają się trujące. Duże stężenie solaniny występuje w kiełkach i oczkach, z których kiełki wyrastają, dlatego powinny być one usuwane przed spożyciem.

Zastosowanie: Roślina uprawna
Najwięksi producenci ziemniaków na świecie to Chiny, Rosja i Indie. Roczne zbiory ziemniaka w Polsce to ok. 8,7 mln ton a obszar upraw szacuje się na 490 tys. hektarów (2010 r.).

Kilka razy zabierałem się do uprawy klasycznych ziemniaków na naszej dość słabej bonitacyjnie glebie. Bez większych sukcesów. A to czasu na odplewienie nie było, a to dzikie zwierzęta albo susza zmniejszyła plony. Pewnie z braku czasu i rąk do pracy w dalszym ciągu temat nie byłby przeze mnie "ugryziony" gdyby nie zakup małego traktorka ubiegłej zimy. Wiosną trzeba było ten sprzęt doprowadzić do stanu funkcjonalności i przetestować. Przy okazji pojawiło się pytanie co posadzić w celu odchwaszczenia i utrzymania w dobrej kulturze gleby pozostałej po testach. Wybór padł na ziemniaki gdyż po wykiełkowaniu dość dobrze ograniczają one rozwój chwastów. U nas we znaki daje się głównie perz. Ja nie stosuję środków chemicznych przy uprawie roślin jadalnych. Wystarczą mi pestycydy które na każdym kroku występują w żywności pochodzącej ze sklepu. Ziemniaki okazały się idealnym pomocnikiem w kwestii utrzymania gleby. Efekt pod koniec lata był jak najbardziej zadowalający:

FOTKA ZIEMNIAKÓW

Idąc za ciosem posadziłem kilka odmian ziemniaków, w tym odmianę o czarnych bulwach. Ponadto słodkie ziemniaki, inaczej zwane bataty, wilce ziemniaczane (ipomoea batatas). Opis dotyczący uprawy batatów umieściłem w oddzielnym wątku:

http://forum-ogrodnicze.oleander.pl/kwitnace-bataty-slodkie-ziemniaki-ipomoea-i-nie-tylko-t2345.html#p21025

Re: Ziemniaki (Solanum tuberosum) i nie tylko

PostNapisane: 22 wrz 2016, o 15:45
qwerek
zbiory ziemniaka, w tym roku gorsze, ale za to cena lepsza http://e-warzywnictwo.pl/index.php/zbiory-ziemniakow-nizsze-a-ceny-beda-wyzsze_13963.html