Strona 1 z 1

Rośliny w Tajlandii PILNE!!!!!!!!!!

PostNapisane: 5 sty 2017, o 20:16
bellanella
Dzień dobry,
Znajomy z powodu swojego wyjazdu do Tajlandii zaoferował mi przywiezienie występujących tam nasion.
Mam wieeeeelką prośbę o pomoc w podaniu nazw roślin rosnących w Tajlandii oraz nasion (przypraw,owoców itp.) sprzedawanych na targach.Sprawa jest pilna.Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.

Re: Rośliny w Tajlandii PILNE!!!!!!!!!!

PostNapisane: 5 sty 2017, o 21:58
cynamon
Pieprz, paprykę, mango, pomarańcze, ananasy na pewno znasz, ale tam występują też rośliny kompletnie u nas nie znane. W Tajlandii występuje jakieś 10 000 (dziesięć tysięcy) gatunków roślin z czego oczywiście tylko część jest jadalna. Jest to liczba orientacyjna, ale jak widać wielka. Jak sobie wyobrażasz w tej sytuacji podanie nazw roślin rosnących w tym kraju (szerzej nie znanych u nas) i oferowanych na targach? Poradziłbym znajomemu aby poszedł na targ i kupił kilka lokalnych owoców które mu smakują lub podobają się. Pozdrawiam

Re: Rośliny w Tajlandii PILNE!!!!!!!!!!

PostNapisane: 5 sty 2017, o 22:07
Domnik
Cześć Bellanella. Moim zdaniem sprzedają tam prawie wszystko co jest u nas znane i znacznie więcej nie znanych owoców. Właściwie wszystkiego można spróbować. Zarówno ich owadów i robaków (które tylko żywią się owocami i nie tylko) sprzedawanych na targach jak i bardziej znanych owoców (np śmierdzącego duriana, czy orzechowego drzewa chlebowego) oraz mniej znanych albo zupełnie nie znanych u nas. Owoce kupione bezpośrednio od rolnika na targu na pewno będą smaczniejsze niż konserwowane i niedojrzałe z marketu u nas (np liczi czy rambutan). Jeśli coś jest na targu i kupują to ludzie, to raczej znajomemu nie zaszkodzi. Warto tylko pozbywać się skórki przed jedzeniem i dokładnie sprawdzać czy nie ma w owocach/nasionach owadów gdyż bywają dość nieprzyjemne pasożyty. Powodzenia.

Re: Rośliny w Tajlandii PILNE!!!!!!!!!!

PostNapisane: 6 sty 2017, o 15:09
bellanella
Dziękuję bardzo za pomoc. Moim zdaniem wszystkie nawet znane nam owoce są tam świeższe, a ich nasiona będą lepiej kiełkować.