Strona 1 z 2

Kawa, coffea arabica i inne odmiany kawy, warunki uprawy, opis, fotki

PostNapisane: 22 paź 2005, o 21:50
Domin_ozog
Mam problem z kawą. Rok jest u mnie, a kupiłem ją co najmniej roczną i strasznie wolno rośnie. Nie wygląda na dwuletni okaz i na dodatek na roślinie pozostają tylko najmłodsze liście. Starsze karłowacieją bądź co gorsza żółkną i opadają. Proszę o jakieś wskazówki.

PostNapisane: 23 paź 2005, o 18:00
reizer
a jak często ją nawoziłeś? może to brak substancji odżywczych

PostNapisane: 23 paź 2005, o 23:53
Domin_ozog
Jeśli chodzi o nawożenie to faktycznie nie zbyt często stosuję. Ale to się tyczy wszystkich roślin i one mi tak nie marnieją jak kawa. Ale teraz to już chyba za puźno na nawożenie? Może na wiosne spróbuję. A jeśli już to jakie nawozy będą najlepsze dla kawy?
P.S. Dzięki za rady.

PostNapisane: 24 paź 2005, o 15:50
reizer
aż takiego stopnia wtajemniczenia nie mam ale co do nawozów wydaje mi sie że wystarczy zwykły nawóz do kwiatków, troche łajna albo biohumus

PostNapisane: 30 lis 2005, o 22:48
west96
Możliwe że kawa ma inne wymagania co do nawozów jeśli inne nie potrzebują. Z drugiej strony przcież ogromne pola kawy w Brazylii lub w Kolumbii pewnie nie wymagają nawozów. Trzeba by było je nawozić samolotami :D .

kawa

PostNapisane: 3 mar 2006, o 13:07
renia
Kupiła ok. 6 lat temu kawę. W doniczce było kilka roślin więc je porozsadzałam. Przez dłuższy czas prawie nie rosły. Jedną dałam swojej mamie. A teraz wyobraż sobie moja kawa teraz ma niecały 1m, a mojej mamy powyżej 1,5m pięknie kwitnie, jest piękna i aktualnie ma przepiękne czerwone owoce.
Jak się okazało moja mama dokarmia ją azofoską. U nie prawie wszystkie kwiaty dostają azofoskę.
Tylko storczykom ani hortensji nie wolno dawać azofoski.
Ja też daję, oczywiście zawsze lepiej mniej niż za dużo i nie za często.
Pozdrawiam
Renia

PostNapisane: 3 mar 2006, o 19:02
mateusz-swiatek1
Będziesz miała nasiona?

Jeżeli tak to się piszę!!! :D

kawa

PostNapisane: 4 mar 2006, o 15:53
renia
Tylko nie wiem w którym momencie się zrywa, teraz są czerwone i nie które trochę miękkie.

PostNapisane: 4 mar 2006, o 16:10
mateusz-swiatek1
Jak najbardziej teraz trzeba zrywać, póżniej trzeba oczyścić z miąszu!!!

kawa

PostNapisane: 6 mar 2006, o 20:13
renia
No właśnie zerwałam 3 nasionka i wyszło mi, że są twarde jeszcze ich nie rozłupałam z miąższu zrobię to może jutro by zobaczyć czy być może są dojrzałe.
Pozdrawiam
Renia

PostNapisane: 6 mar 2006, o 20:22
renia
kawa

PostNapisane: 6 mar 2006, o 20:33
renia
Chciałam wstawić zdjęcia ale mi się nie udało muszę chyba zrobić na mniejszej rozdzielczości.
Pozdrawiam
Renia

PostNapisane: 6 mar 2006, o 22:27
mateusz-swiatek1
Renia czy ty będziesz rozdawała nasiona Kawy???


Jeżeli tak to się piszę na nie :D :D

PostNapisane: 6 mar 2006, o 22:33
Nelchael
Sprzedawała, chcial powiedzieć.;>

PostNapisane: 7 mar 2006, o 09:41
renia
Sprzedawać to chyba nie,bo nie jestem sklepem. Tych nasion nie jest dużo poza tym nie jestem pewna czy one są już dojrzałe. Może będę chciała się wymienić na inne nasionka, cebulkę, roślinkę lub informację dotyczącą tego z czym ja aktualnie mam problem.
Właśnie przed chwilą jedno rozłupałam jest biało-zielonkawe. Te nasiona nie są miękkie.
Czy to już, czy jeszcze potrzymać na drzewku?
Pozdrawiam
Renia

PostNapisane: 9 mar 2006, o 18:29
Matrio
Renia, ja bym na twoim miejscu potrzymał jeszcze, wiem ze juz sie niecierpliwisz ale owoce kawy bardzo długo dojżewają (ojjj naprawdę długo). Poczekaj aż będą ciemnoczerwono-bordowe ;) wtedy sprawdź jedno bądź dwa

PostNapisane: 9 mar 2006, o 22:12
renia
Jak sprawdzić bo siać to mi się chyba nie chce. Jak uda mi się wstawić zdjęcie to wam pokarzę ale to nie dzisiaj.
Pozdrawiam
Renia

PostNapisane: 21 mar 2006, o 16:33
Tomek
Najlepsza jest wystawa wschodnia lub zachodnia, przy czym w przypadku drugiej opcji roślina lubi być tuż za firanką: nie może być wystawiona bezpośrednio na słońce, gdyż o zachodzie jest ono ostrzejsze niż o wschodzie.Latem 25 stopni, a nawet do 30, ale tylko przy wysokiej wilgotności powietrza. Zimą znosi spadki temperatury do 15 stopni (oczywiście przy ograniczeniu podlewania), za to wtedy źle znosi wahania temperatury. Reaguje wtedy zrzucaniem liści.Do podlewania należy używać miękkiej wody, lejąc ją od góry doniczki (czyli nie do podstawki). Doniczka nie może stać w wodzie dłużej niż kwadrans. Zapobiegać temu możemy sypiąc do podstawki żwirek, który - zwilżony - będzie podnosił wilgotność powietrza. Liście należy często zraszać, powinny jednak zdążyć wyschnąć przed nocą.
Najczęściej generatywnie - przez nasiona, przy czym muszą być one świeże, ponieważ po dojrzeniu szybko tracą zdolność kiełkowania. Po zerwaniu należy nasiona wyjąć z osnówki i posadzić osobno do mieszanki torfu z piaskiem. Niestety nie jest to łatwe dla amatorów; najlepiej używać do tego celu mnożarki (celem uzyskania wysokiej temperatury podłoża i odpowiedniej wilgotności). Jak siewki odrosną parę centymetrów od ziemi (i będą miały pierwsze listki), należy je przesadzić do oddzielnych doniczek

PostNapisane: 1 kwi 2006, o 22:12
mateusz-swiatek1
Około 4 lat. Decyduje o tym ilość genów i warunki!

KAWA

PostNapisane: 3 kwi 2006, o 10:33
renia
Dodatek do tekstu Tomka.

PostNapisane: 3 kwi 2006, o 12:31
reizer
Napisał: mateusz-swiatek1
Decyduje o tym ilość genów i warunki!

jakbys sieuczyl na biologii o genach to bys wiedzal ze ich liczba w danym organizmie jest taka sama różne są tylko odmiany genów tzw. allele

PostNapisane: 6 kwi 2006, o 14:00
kwapon
KAWA jest rozmnażana przez nasiona, IN VITRO, i przez pobranie i
ukorzenienie półzdrewniałych sadzonk zielnych.
Pobiera się je najlepiej przez oderwanie dwuletnich gałązek od pędu głownego. Pęd pwinien mieć ok. 15 cm. Jeżeli jest za długi, należy go skrócić. Pozostawiamy dwa listki znajdujące się na samym szczycie sadzonki, resztę obrywamy. Ukorzeniamy w sybstracie torfowym z dodatkiem ostrego piasku i perlitu. Koniec sadzonki pokrywamy ukorzeniaczem do sadzonek półzdrewniałych. Robimy dołek w podłożu ołówkiem na głębokość 3/4 wys. doniczki. Uciskamy palcami, aby podłoże przylegało do sadzonki. Podlewamy wodą i przykrywamy woreczkiem foliowym. Co drugi dzień wietrzymy. Należy utrzymać temp. podłoża na poziomie 23- 25 stopni. Wilgotność pod folią powinna winosić 90-95% W takich warunkach sadzonki ukorzeniają się po około 8 tygodniach, pod warunkiem, że dawka dobowa światła wynosić będzie ok. 16 godz. Jeżeli dzień jest za krótki trzeba zastosować doświetlanie sztucznym światłem. Jeżeli spełnisz wszystkie te warunki to otrzymasz ukorzenioną sadzonkę KAWY, która zaowocuje w roku następnym tylko wtedy, jeżeli materiał był pobrany z już owocującego egzemplarza.

PostNapisane: 6 kwi 2006, o 16:19
mateusz-swiatek1
Nie chce nic mówić ale był już taki temat!!!!

PostNapisane: 23 kwi 2006, o 12:37
Ala28
Jak dbać o kawę zasadzoną z pestki i czy mozna zasadzić więcej do jednej doniczki czy raczej osobno kazde nasionko :frage:

PostNapisane: 23 kwi 2006, o 15:28
kwapon
ja zasiałem 6 i wykiełkowały mi 4 i kawa ma teraz 60 cm. i ok. 3 lata! ja poprostu wysiałem i czekałem!

PostNapisane: 25 maj 2006, o 14:25
Ala28
Po jakim czasie Ci wykiełkowała :P

kiełkowanie kawy

PostNapisane: 7 cze 2007, o 08:03
bambus
Ile miesięcy kiełkują kawowce? 16.06.07r. kupiłem niestety w innej firmie zamiast w Oleander nasiona kawy. Niedługo minie czwarty miesiąc, a narazie nic nie kiełkuje.

co dolega mojej kawie?

PostNapisane: 7 sie 2007, o 20:42
mateox
witam!!!
mam 4 letnią i 2 letnią kawę.
na obydwóch roślinach od paru miesięcy brązowieją i opadają liście.
czym to jest spowodowane?
poniżej fotki liści mojej kawy
proszę o rady
ps:napewno nie jest to przesuszenie:)

co dolega mojej kawie?

PostNapisane: 7 sie 2007, o 20:49
mateox
witam!!!
mam 4 letnią i 2 letnią kawę?
na obydwóch roślinach od paru miesięcy brązowieją i opadają liście.
czym to jest spowodowane?
poniżej fotki liści mojej kawy
proszę o rady
ps:napewno nie jest to przesuszenie:)

kawa

PostNapisane: 21 mar 2008, o 10:18
przytula_b
Witam wszytkich.
2 lata temu otrzymałam od znajomych krzak kawy , kwitnący iowocujący wysokości ok 180 cm. Była piękna z dużymi liściami. Od paru miesięcy obserwuję jak gubi liście, które schną wcześnij na drzewie. Nie wiem jaka jest tego przyczyna. Jakie warunki powinnam jej zapewnic aby była znów takm piękna jak wtedy gdy ja otrzymałam. Proszę o pomoc .

Kawa nie kiełkuje

PostNapisane: 22 sie 2013, o 22:44
seito88
Witam!

Jakiś czas temu kupiłem w sklepie Oleander 10 nasion kawy. Wg informacji podanej na stronie jest to wystarczająca ilość do uzyskania jednej rośliny. Na forum znalazłem informację, że najlepiej jest położyć nasiona na wilgotnej wacie, przykryć folią i wstawić do lodówki, a po kilku dniach nasionka powinny wykiełkować. Niestety pomimo przetrzymaniu nasionek w takim stanie dwa tygodnie nic się nie stało. Postanowiłem zaryzykować i włożyć nasionka bezpośrednio do ziemi jednak po kolejnych kilku tygodniach nic, nasionka nie chcą kiełkować. Oczywiście trzymałem doniczkę w ciepłym miejscu, ziemia zawsze była lekko wilgotna i nigdy nie była wysuszona. Ma ktoś może jakiś pomysł co może być przyczyną niewykiełkowania nasionek? Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Kawa nie kiełkuje

PostNapisane: 23 sie 2013, o 07:19
Janek42
Dzień dobry Seito!

Zaciekawiła mnie Twoja wypowiedź.

W którym wątku na forum znalazłeś wskazówkę aby umieścić nasiona kawy w lodówce?

Re: Kawa nie kiełkuje

PostNapisane: 23 sie 2013, o 08:43
seito88
Jak tak teraz na to patrze, to doszedłem do wniosku, że coś pomieszałem. W prawdzie w wątku jest mowa o kawie, ale sam wątek dotyczy się migdału. Chodzi mi o ten wątek:

http://forum-ogrodnicze.oleander.pl/rosliny-tropikalne-i-srodziemnomorskie/proba-wyhodowania-migdalowca-migdal-kielkowanie-siewki-warunki-uprawy-zdjecia-t242.html?hilit=kawa

Jak czytałem to musiałem w głowie jakoś połączyć dwie wypowiedzi, tą:

migdał kiełkuje dalej. podczas prob sadzenia od razu do ziemi, nasiona zawsze gniły. zamowilem teraz w oleander nasiona m.in. kawy i pistacji i tylko takim sposobem je bede probowal wyhodowac bo zawsze mialem niepowodzenia przez sadzenie prosto do ziemi


i tą:

Nasiona w opakowaniach z hipermarketu. Nie są poddawane czemus tam zeby sie zniszczyły, jedynie trzeba wybrac te nieuszkodzone. sprobuj na kilka dni dac je na nawilzoną wate i do lodowki (5 stopni okolo) do czasu az zacznie pękac lub lepiej nawet jak zacznie pojawiac się korzonek i wtedy dopiero przenieść na wacik do normalnej temperatury, jak bedzie dość rozwinięty korzen to do ziemi. to moj taki sposob ale jeszcze nie wiem na ile sie uda bo to moj test, poki co korzen rozrósł się. Trzeba tak robić poniewaz skorupa została usunięta i inaczej by zgniło.


I jakoś doszedłem do wniosku, że ta druga rada dotyczy się też kawy.

W takim razie poproszę o informacje w jaki sposób kawa powinna być wysiana żeby wykiełkowała, o samej uprawie jest dość sporo informacji na forum, ale o sianiu znalazłem tylko tyle co widać wyżej.

Re: Kawa nie kiełkuje

PostNapisane: 23 sie 2013, o 12:26
Janek42
Ja swoje nasiona od Oleandra wysiałem zgodnie z instrukcją która była dołączona do nasion.

Tutaj znajdziesz tą instrukcję:

http://forum-ogrodnicze.oleander.pl/dla-poczatkujacych/instrukcja-wysiewu-nasion-w-warunkach-domowych-t2201.html

Wymieszałem torf z piaskiem, nasiona umieściłem na głębokości ok 1 cm, przykryłem woreczkiem foliowym który używam do pakowania kanapek (takim z małymi dziurkami) i postawiłem w okolicy kaloryfera. Wschody były po ok 2-3 tygodni. Gdy temperatura jest zbyt niska wzejdą później lub wcale. W sytuacji kiedy nasiona nie tolerują stałej wilgoci lepiej jako przykrycie zastosować piasek, po wysiewie kawy można przykryć jej nasiona folią szczególnie gdy utrzymuje się wysoką temperaturę.

Kilka lat temu coś tam mi nie wzeszło z innych nasion od Oleandra bo kupiłem ich mało i nie zastosowałem instrukcji. Napisałem do nich i po wyjaśnieniu sprawy zaproponowali mi bezkosztowo sadzonkę jedynie po opłaceniu kosztu wysyłki. Nie wiem jak postąpią w Twoim przypadku, ale to zawsze jakieś wyjście awaryjne na wypadek gdyby nasiona były już zniszczone.

Re: Kawa nie kiełkuje

PostNapisane: 23 sie 2013, o 13:39
seito88
Kilka lat temu coś tam mi nie wzeszło z innych nasion od Oleandra bo kupiłem ich mało i nie zastosowałem instrukcji. Napisałem do nich i po wyjaśnieniu sprawy zaproponowali mi bezkosztowo sadzonkę jedynie po opłaceniu kosztu wysyłki. Nie wiem jak postąpią w Twoim przypadku, ale to zawsze jakieś wyjście awaryjne na wypadek gdyby nasiona były już zniszczone.


Nie sądzę, by to było konieczne, w końcu nasiona nie wykiełkowały z mojej winy, nie z winy Oleandra. Po prostu przy okazji następnego zamówienia wezmę kolejną porcję nasion.



Czytałem tą instrukcję, jednak jest ona dosyć ogólna i nie byłem pewny czy ma również zastosowanie do nasion kawy.

Dzisiaj wykopałem jedno nasionko z ziemi i zauważyłem, że zalągł się w nim mały robaczek O_o.

Jeszcze dzisiaj znalazłem to na forum:

http://forum-ogrodnicze.oleander.pl/dla-poczatkujacych/ogolna-instrukcja-wysiewu-t1129.html?

Niestety ja swoich nasion nie moczyłem, aczkolwiek zastanawia mnie jak utrzymać temperaturę 30-35 stopni, dosyć kłopotliwe to musi być w domowych warunkach.

Jeszcze jedno pytanie, ziarna kawy mają taką jakby łuskę, na niektórych była ona popękana na innych cała, ale widziałem gdzieś w internecie kiełki kawy, które posiadały nasiona bez łusek, jednak nie wiem czy tak były posiane, czy odpadły podczas wzrostu. Ma ktoś może jakąś sprawdzoną informację co zrobić z tymi łuskami?

Re: kawowiec

PostNapisane: 7 kwi 2014, o 12:57
Domnik
Starsze liście schną bo roślina potrzebuje substancji do wytworzenia nowych liści i owoców. Sugeruję przesadzić roślinę do większej doniczki z porządną mieszanką ziemną. Można kupić taką gotową mieszankę do kawy i innych roślin tropikalnych w sklepie Oleander, tutaj:

http://www.oleander.pl/podloza/1134-glina-1-kg.html

proszę nie sugerować się słowem "glina" z linku. Mieszanka nie zawiera gliny ;)

Wspomnieliście w wątku że nasiona nie wzeszły. Cóż, tak to bywa jak się kupuje poza sklepem Oleander. Szybkość kiełkowania zależy od stanu nasion i temperatury w jakiej są kiełkowane. Myślę że ok 1-2 miesiące to termin maksymalny w przeciętnych warunkach, Po 3-4 miesiącach nasiona raczej już nie wzejdą. Mozna je delikatnie wyciągnąć i ocenić ich stan. Jeśli nie są spleśniałe, miękkie lub zgnite to można jeszcze poczekać. Natura potrafi być nieprzewidywalna.

Re: kiełkowanie kawy

PostNapisane: 7 kwi 2014, o 13:33
Kolega
Witajcie. Czy ktoś z Was uprawia inne gatunki kawy? Jest trochę innych odmian i chciałbym się czegoś o nich dowiedzieć. Pozdrawiam.

Re: Kawa, coffea arabica i inne odmiany kawy, warunki uprawy, opis, fotki

PostNapisane: 24 cze 2015, o 22:24
Domnik
Witaj. Owszem. Uprawiam inne gatunki kawy. Poza coffea arabica mam coffea canephora i coffea Kona. Roślinki na razie mają dość małe rozmiary. Na pierwszy rzut oka niczym się nie różnią od c. arabica. Planuję jeszcze uzupełnić kolekcję o c. racemosa i c. catura. Ta ostatnia ma owoce innego koloru niż pozostałe. Mianowicie owoce c. catury są koloru żółtego. Pozostałe odmiany kawy mają dorosłe owoce koloru czerwonego.

Niezależnie od odmiany drzewko kawowe należy do roślin odpornych na klasyczne warunki mieszkaniowe. Jeśli tylko temperatura w mieszkaniu nie spada nigdy poniżej +10 stopni to jest to dobre miejsce dla kawy. Zadowoli się zarówno stanowiskiem słonecznym jak i w cieniu. Pozostaje odporna na większość błędów związanych z podlewaniem. Omijają ją szkodniki. Dość szybko kwitnie i wydaje owoce (w sprzyjających warunkach - najczęściej ok 4-5 roku uprawy). Polecam serdecznie początkującym adeptom sztuki ogrodniczej zacząć przygodę z roślinami tropikalnymi właśnie od uprawy drzewka kawy.

Chętnie odpowiem na Wasze pytania. Zapraszam do dyskusji o kawie i jej odmianach.

Re: Kawa, coffea arabica i inne odmiany kawy, warunki uprawy, opis, fotki

PostNapisane: 22 paź 2015, o 13:25
siompel
Witam mam pytanie jaki będzie najlepszy nawóz dla kawy w tym okresie słyszałem o azofos kiej w płynie tak zwana azofoska mocna co sądzicie? ?

Re: Kawa, coffea arabica i inne odmiany kawy, warunki uprawy, opis, fotki

PostNapisane: 22 paź 2015, o 17:33
Nimfa24
Witaj. O tej porze roku nawożenie jest zbyteczne. Nawóz przyda się wiosną, gdy rośliny ruszą ze wzrostem. Pozdrawiam.

Re: Kawa, coffea arabica i inne odmiany kawy, warunki uprawy, opis, fotki

PostNapisane: 23 paź 2015, o 11:46
siompel
nawet raz na jakis czas??? a co myslicie o azofoskiej jak wyzej pisalem w plynie

Re: Kawa, coffea arabica i inne odmiany kawy, warunki uprawy, opis, fotki

PostNapisane: 24 paź 2015, o 21:46
cynamon
Witaj. Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na Twoje pytanie. Poczytaj sobie kartę charakterystyki azofoski którą znajdziesz tutaj:

http://azofoska.pl/uploads/Azofoska%20%20-%20p%C5%82ynna%20mocna_2015_07_27_CLP_NIEBEZP.pdf

Pierwsze co rzuca się w oczy to fakt, że jest to nawóz mineralny. Jeśli stosujesz tylko ziemię organiczną, przykładowo torf bez dodatków mineralnych to taki nawóz jak azofoska będzie stanowić pewne uzupełnienie. W innym przypadku, na przykład gdy mieszanka ziemna jest urozmaicona o dodatki mineralne to stosowanie azofoski będzie raczej stratą czasu i pieniędzy. Pozdrawiam.

Re: Kawa, coffea arabica i inne odmiany kawy, warunki uprawy, opis, fotki

PostNapisane: 27 paź 2015, o 10:04
siompel
ok dziekuje za odpowiedz duzo mi pomogla juz wiem :) a tak z innej beczki mam w domu wilgoc jak gotuje zona w domu otwieram okno ale i tak nie pomaga i pojawia mi sie plesn na ziemi mam mala doniczke i nie zabardzo mam jak ta plesn zbierac na zdjeciu pokazuje jak mam roslinki wsadzone w doniczce nie za duzo ich tam jest?? poprzesadzac? i liscie mi sie skrecaja niektore co to moze byc? sory za tyle pytan ale wole w jednym poscie napisac niz spamowac

Re: Kawa, coffea arabica i inne odmiany kawy, warunki uprawy, opis, fotki

PostNapisane: 27 paź 2015, o 10:05
siompel
a nie dodalem ze te na dole jeszcze gorzej wygladaja bo chyba maja za gesto i nie dochodzi do nich swiatlo i nie maja za bardzo chyba jak oddychac

Re: Kawa, coffea arabica i inne odmiany kawy, warunki uprawy, opis, fotki

PostNapisane: 27 paź 2015, o 10:26
keyko
Witaj. Każdą roślinę z tego pojemnika zbiorczego należy czym prędzej przesadzić do oddzielnej doniczki. Kawy są posadzone do ziemi torfowej. Taki rodzaj ziemi jest jałowy. Warto zastosować porządną mieszankę zawierającą perlit, piasek i inne składniki. Znajdziesz ją tutaj: http://www.oleander.pl/podloza/1134-glina-1-kg.html

Re: Kawa, coffea arabica i inne odmiany kawy, warunki uprawy, opis, fotki

PostNapisane: 27 paź 2015, o 11:22
siompel
a po ile do doniczki wkladac sztuk?? i co z tymi lisciami ze sa tak poskrecane?? i jak je najlepiej przesadzic w jaki sposob jestem jeszcze laikiem co do roslin i nie chcial bym ich zniszczyc

Re: Kawa, coffea arabica i inne odmiany kawy, warunki uprawy, opis, fotki

PostNapisane: 27 paź 2015, o 18:16
Jolka52
Cześć. Zrób tak jak radzi kolega Keyko - każdą roślinę do oddzielnej doniczki. W kwestii przesadzenia najlepiej zapytać Dominika. Powinien najlepiej się orientować w tej materii. Pozdrawiam.

Re: Kawa, coffea arabica i inne odmiany kawy, warunki uprawy, opis, fotki

PostNapisane: 28 paź 2015, o 14:17
siompel
Czemu te liście mi się skręcają?

Re: Kawa, coffea arabica i inne odmiany kawy, warunki uprawy, opis, fotki

PostNapisane: 28 paź 2015, o 17:37
Tadek20
Rośliny skiszone w małej doniczce, a Ty się dziwisz czemu się liście skręcają. :lol: