Zacznijmy od SETUPU:
Namiot Homebox White XXL+ o wymiarach 2,84x1,42x h2m, podzielony na trzy równe komory
Oświetlenie:
I-sza komora:
2x Panel Led STB Gold (nowa wersja) o mocy 60 watów każdy panel co daje 120 watów oświetlenia w pomieszczeniu.

II-ga komora:
2x Panel Led PLANTPHOTONICS o mocy 90 watów każdy czyli w pomieszczeniu zaświeci 180 watów.

III-cia komora:
2x FireFly Led o mocy 70 watów sztuka, dzięki czemu w pomieszczenie będzie oświetlone mocą 140 watów.
Wentylacja:
Z racji na to, że panele led generują o wiele mniej temperatury niż klasyczne lampy HPS lub MH oraz na ogólną temperaturę w sklepie gdzie stoi namiot, rezygnuję z wentylatora wyciągającego wraz z filtrem. Namiot jest zmodyfikowany tak, że zamiast przedniej ściany / drzwi ma kurtynę z przeźroczystej foli, w trakcie uprawy okaże się czy kurtyna będzie musiała być opuszczona, czy namiot będzie otwarty z jednej strony.
Medium:
Tutaj nie zmieniam nic względem poprzedniej relacji i rośliny będą uprawiane w bezglebowym systemie hydroponicznym typu Deep Water Culture
Odżywki:
Pełna gama firmy CYCO, do kontroli parametrów (pH i EC) użyjemy przenośnych mierników firmy HM. Wartość pH Będziemy regulować za pomocą pH minus i pH plus firmy ESSENTIALS
Rośliny to pomidory koktajlowe odmiany „Lerge Red Cherry”
Pomidory zostały wysadzone z nasion 07.07.2015 i tam rosły do momentu aż były na tyle duże, żeby wsadzić je do systemu hydroponicznego GHE Waterfarm w którym z kolei podrastały do chwili aż można było pobrać z nich klony. Zdecydowałem się na klonowanie po Waszych sugestiach, ułatwi to porównania jakości oświetlenia bo rośliny będą miały uzależnione tempo wzrostu i kwitnięcia nie od genów i fenotypu, a tylko od światła.
Klony zostały pobrane z jednej rośliny matki 17.08.2015
Do ukorzeniania używam naturalnych gąbek Root!t oraz żelu do ukorzeniania tej samej firmy.
Każda gąbka została wypełniona żelem ukorzeniającym, ponadto każda łodyga została dodatkowo posmarowana porcją żelu.
Klonowanie zostało przeprowadzone w chyba najbardziej klasyczny sposób, cięcie pod kątem ok. 45 stopni plus delikatne oskrobanie łodygi co ma na celu zwiększenie powierzchni na której mają pojawić się nowe korzenie.
Na chwilę obecną to koniec działań przy roślinach, trafiły do propagatora w którym staram się utrzymać wilgotność 90% i więcej (wyznacznikiem jest „rosa” na ściankach pokrywy ukorzeniacza). Cały propagator ustawiłem pod panelem FireFly i ustawiłem światło na 60% biało niebieskiego z 20% dodatkiem światła czerwonego i 20% światła infra.
Klony opryskałem sprayem który ma na celu poprawę ukorzenienia szczepek Root!t Cutting Mist

Docelowo uprawa obejmie 6 roślin, do propagatora trafiło 8 klonów, życzcie powodzenia i czekajcie na kolejny upload!