Witaj na przyjaznym forum ogrodniczym! Rośliny tropikalne i egzotyczne to nasza pasja • Dziel się radością z uprawy roślin na niekomercyjnym i kameralnym forum bez cenzury
Re: Choroby bananowców np schnące, żółknące liście i inne, jak wyleczyć? |
Napisane: 18 gru 2020, o 21:21 |
Napisane: 18 gru 2020, o 21:30 |
Napisane: 18 gru 2020, o 21:50 |
Napisane: 30 gru 2020, o 19:41 |
Nie umiejętność w hodowaniu banowców pomocy |
Napisane: 4 sty 2021, o 20:41 |
Napisane: 4 sty 2021, o 23:20 |
Napisane: 6 sty 2021, o 15:41 |
Napisane: 6 sty 2021, o 19:18 |
Napisane: 6 sty 2021, o 19:34 |
Napisane: 7 sty 2021, o 20:12 |
Napisane: 24 sty 2021, o 19:57 |
Napisane: 24 sty 2021, o 20:55 |
Napisane: 24 sty 2021, o 21:14 |
Domnik napisał(a):Cześć Weronika0024. Bananowiec zamiera z braku światła o czym świadczą jasne i mniejsze przyrosty każdego nowego liścia na szczycie głównego niby pnia. Mniejsze rośliny pobierają substancje kosztem głównego niby pnia dlatego mają normalną barwę liści. Należy czym prędzej doświetlać całą roślinę aby odrosty dobrze się rozwinęły. Szczegóły dotyczące tego jak doświetlać rośliny i czemu to służy znajdziesz w dziale fizjologia roślin na naszym forum. Przy odrobinie szczęścia główny pień jeszcze zacznie się normalnie rozwijać, ale nie jest to pewne. Pozdrawiam
Napisane: 24 sty 2021, o 22:05 |
Napisane: 25 sty 2021, o 19:11 |
Napisane: 25 sty 2021, o 23:59 |
Napisane: 26 sty 2021, o 10:41 |
Napisane: 28 sty 2021, o 00:55 |
Napisane: 28 sty 2021, o 12:35 |
Napisane: 29 sty 2021, o 13:20 |
Napisane: 29 sty 2021, o 13:26 |
Napisane: 29 sty 2021, o 20:13 |
Napisane: 29 sty 2021, o 20:56 |
Napisane: 29 sty 2021, o 23:49 |
Napisane: 30 sty 2021, o 02:15 |
Napisane: 30 sty 2021, o 09:50 |
Napisane: 30 sty 2021, o 12:49 |
mikaxx napisał(a):To jest niemożliwe.. Zrobilam oprysk preparatem agrecol natura silcol (pisze że zwalcza mszyce, miseczniki, przedziorki itd). To bylo 6 h temu. Patrzę teraz na bananka A tam chodzi dalej ten maly bialy robaczek... Przecież powinien zginąć od razu bo to nie ma dzialania długoterminowego ? :/ do oprysku mam jeszcze agrecol karate spray ( to może jeszcze raz zrobić tym ?) No i mam jeszcze mospilan i substral owadobojczy...
Napisane: 30 sty 2021, o 14:51 |
Napisane: 30 sty 2021, o 15:33 |
Napisane: 30 sty 2021, o 16:23 |
Senior napisał(a):Ja wierzę w okresy karencji po zastosowaniu środka. Nie chce mi się wierzyć aby poważne firmy dopuszczały się oszustw na temat okresu karencji.
Po trzecie przypomniałem sobie że na tym forum miałem już nie pisać w sprawie środków ochrony roślin.
Napisane: 30 sty 2021, o 16:35 |
Napisane: 30 sty 2021, o 17:33 |
Napisane: 30 sty 2021, o 17:44 |
Napisane: 30 sty 2021, o 20:00 |
Domnik napisał(a):ps. Meliska, nieśmiała kobietka? Mam Ci przyczepić rogi do awatara?
Napisane: 30 sty 2021, o 20:36 |
cynamon napisał(a):Mam podobne zdanie jak Meliska i fajnie że umieściłaś na forum brakujące informacje. Wolność wypowiedzi - tak, ale pełna informacja - KONIECZNIE, informacja o produktach, nawet o chemii czemu nie, w końcu wiele osób ją stosuje z powodzeniem, ale tak jak na opakowaniach szkodliwych papierosów powinno być ostrzeżenie o szkodliwości chemii - w tym zakresie popieram, za każdym razem uzupełnienie o taką informację. Zresztą regulamin tego forum mówi:
5) Zabronione jest działanie (...) poprzez:
c) umieszczania na forum informacji kłamliwych i niegodziwych - celowo wprowadzających czytelników w błąd w celach marketingowych (np celowe zachęcanie do uprawy w gruncie bez osłon i dogrzewania roślin, które się do tego nie nadają, stosowania agresywnych i silnie trujących środków chemicznych bez informacji i zagrożeniach dla stosujących osób i otoczenia).
Napisane: 30 sty 2021, o 22:45 |
Może Ciebie zaskoczę, ale są ludzie którzy absolutnie nie lubią się chwalić publicznie swoimi osiągnięciami. Cenię sobie prywatność i nie czuję takiej potrzeby. Być może kiedyś zmienię zdanie, ale na razie to powinno wystarczyć. Co do odpowiedzi w innym wątku, dziękuję za przypomnienie. Naprawię niedopatrzenie w wolnej chwili.Senior napisał(a):Ciągle czekam abyś pokazał rośliny które uprawiasz. W innym temacie zadałem Ci pytanie co byś zrobił z 30-40 dużymi drzewkami cytrusowymi po których hasają przędziorki. Nie odpowiedziałeś. Podziwiam Meliskę bo odpowiedziała.
Czyli mamy do czynienia z miejscem pod tym względem wyjątkowym. Poza tym fakt, że na innych forach nie porusza się jakiegoś tematu nie znaczy że jest on nieistotny. Co najwyżej nikt go nie zauważa i nie czuje potrzeby o nim mówić. Można przytoczyć nieskończoną ilość historyjek aby pokazać jak wiele razy człowiek pomijał istotny temat, który za jakiś czas okazał się niezwykle istotny.Senior napisał(a):Rośliny uprawiam bardzo, bardzo długo i piszę na forach przyrodniczych od 2006 roku. Więc jakieś tam doświadczenie zdobyłem. Na żadnym z for, powtarzam na żadnym z for nie zastępuje się tematu głównego kłótnią o ŚOR.
Senior napisał(a):Na żadnym z for, powtarzam na żadnym z for nie zastępuje się tematu głównego kłótnią o ŚOR. Jest to śmieszne na tym forum. Chemiczne środki ochrony roślin są pod zamknięciem w każdym sklepie i każdy może przeczytać ulotkę o ich szkodliwości.
Napisane: 30 sty 2021, o 23:13 |
Napisane: 30 sty 2021, o 23:35 |
Napisane: 31 sty 2021, o 00:28 |
Senior napisał(a):Dominik nasze poglądy niewiele się różnią. Podczas zimy mamy krótki dzień, Praktycznie dwukrotnie krótszy niż latem. Do tego trzeba dodać, że kąt padania promieni słonecznych jest bardzo mały i zimą mamy duże zachmurzenie. Do rośliny dociera mało światła. Dlatego fotosynteza przebiega wolno i krótko.
Jeżeli zimą będziemy podlewać bananowca tą samą ilością wody co latem to nie będzie on w stanie jej zagospodarować i w rezultacie korzenie powoli zaczną gnić.
Weronika napisała o białym proszku pojawiającym się na liściach. Jest to typowy objaw przelania. Bananowiec stara się usunąć nadmiar wody poprzez wydalanie soków, które po wyschnięciu wyglądają jak biały proszek. Wielokrotnie przelałem bananowce i dlatego znam objawy.
Dawno temu uprawiałem bananowce bez doświetlania podczas zimy i rosły. Nie było wtedy takich lamp do doświetlania jak dzisiaj. Jeżeli chodzi o długość dnia to latem na północy naszego kraju dzień jest dłuższy o ok. godzinę od tego na południu. Podczas zimy jest odwrotnie.
Zapomniałem napisać, że typowym objawem braku światła jest to, że liście stają się bledsze. Np. liście moich bananowców czerwonych (Ensete Ventricosum Maurelli) zmieniają barwę i robią się zielone, lecz bez widocznych zmian w postaci usychania.
Napisane: 31 sty 2021, o 00:36 |
Napisane: 31 sty 2021, o 03:40 |
Napisane: 31 sty 2021, o 12:50 |
mikaxx napisał(a):Ale o co w ogóle chodzi ? Po co ta burza ?
mikaxx napisał(a):To jest forum i każdy ma prawo wypowiedzieć swoje zdanie ale zarzucać komus co można w swoim domu A co nie chyba jest cos nie tegens.
Napisane: 31 sty 2021, o 13:36 |
Napisane: 31 sty 2021, o 20:43 |
mikaxx napisał(a):Ale o co w ogóle chodzi ? Po co ta burza ? Każdy człowiek wie że chemiczne srodki są toksyczne i każdy ma dostep do ulotki po zakupie i albo zastosuje je albo nie. Zresztą w swoim domu mogę robić co mi się podoba, jak szkodze to tylko sobie. Zachowuje się zasady bezpieczeństwa i tyle. Jakoś jeszcze żyje. To nie jest dział o środkach ochrony roslin ale o bananowcach i jak pisalam wcześniej posiadam też silniejsze srodki w domu i używam w razie potrzeby. Ulotki z tych środków też posiadam. I dobrze że mogę się coś dowiedzieć o innych środkach, których nie posiadam, bo chce wiedzieć jakie inne skuteczne i polecane są jeszcze na rynku więc nie jest to wątek poboczny bo dotyczy zwalczania szkodników na bananowcu A nie na innej roślinie. To jest forum i każdy ma prawo wypowiedzieć swoje zdanie ale zarzucać komus co można w swoim domu A co nie chyba jest cos nie tegens. Zresztą środki te są ogólnie dostępne do kupna w Internecie, kupić je tam może każdy nawet jak nie ma 18 lat więc robienie wykladow tylko dlatego że Senior podal mi nazwę środka, ktory sam stosował jest jednak dziwne.
Napisane: 1 lut 2021, o 22:03 |
Napisane: 2 lut 2021, o 09:26 |
Napisane: 2 lut 2021, o 09:28 |
Napisane: 12 lut 2021, o 15:40 |
Napisane: 16 lut 2021, o 13:52 |
Napisane: 16 lut 2021, o 15:52 |