Witaj Dascompany. Ten rozwidlający się szczyt rośliny zupełnie i bardzo pozytywnie mnie zaskoczył
W pierwszym momencie ucieszyłem się, że udało się rozwikłać zagadkę. Już nawet ochoczo rozpocząłem zmianę tytułu wątku (na zidentyfikowany) jednak teraz nie mam pewności, czy roślina z pierwszego Twojego zdjęcia i te ostatnie, to są te same rośliny. Może to tylko kwestia zdjęć, ale zwróć uwagę na ulistnienie (kolor, długość, ułożenie na pędzie, różniącą się orientację liści patrząc w osi x/y lub pion/poziom). U pierwszej rośliny liście zwisają ku dołowi, u ostatniej raczej zorientowane są poziomo. W przypadku pierwszej rośliny nie spodziewam się rozwidlenia pędu lub zmiany pokroju, druga roślina ma takie zaskakujące rozwidlenie dosyć nisko. Budowa samego pędu też jest nieco inna. Na pierwszym zdjęciu widać ok 14 pięter liści i brak rozwidlenia, na ostatnich ok 10 pięter liści i pojawia się rozwidlenie pędu głównego.
Część różnic pewnie można wyjaśnić grą światła, różną porą roku i stopniem rozwoju rośliny, jak myślicie?