|
Napisane: 2 maj 2015, o 09:11
|
Witam.
Chociaż nie uprawiam cytrusów/jeszcze/ obserwuję ten ciekawy wątek od jakiegoś czasu i pomimo małej wiedzy teoretycznej w tym zakresie postanowiłem podzielić się swoimi praktycznymi spostrzeżeniami. W warunkach domowych i tarasowych posiadam i uprawiam ok. 45 gatunków roślin /juki, palmy, draceny, iglaki, paprocie, kliwie, krzewy liściaste itp./. Ok. 2 lata temu w uprawach domowych pojawiły się szkodniki/prawdopodobnie mączniki, przędziorki/. Aby je zlikwidować zakupiłem niby rewelacyjny środek chemiczny/nazwy nie pamiętam/. Niestety okazał się bezskuteczny. Zmieniłem podłoże we wszystkich doniczkach, ale efekt też był niewielki. Wtedy zastosowałem do podlewania i oprysku liści, na których były szkodniki wodny roztwór szarego mydła/"Biały Jeleń"/. Był to strzał w dziesiątkę!!! Po ok. 2 m-cach nie było żadnych szkodników i do dzisiaj ich nie ma. Natomiast w uprawach tarasowych całą walkę ze szkodnikami przejęły na siebie biedronki, które zadomowiły się na moim tarasie. Zimują w szparach drewnianego wykończenia dachu, który częściowo osłania taras. Tam też zadomowiło się kilka pająków, które traktuję jak sprzymierzeńców.
Piszę o tym, aby potwierdzić, że naturalne środki są najskuteczniejsze, a zapewne najzdrowsze!!!
Nawiązując do pytania Cynamona uważam, że jest jest bardzo duża zależność pomiędzy występowaniem szkodników, a warunkami uprawy. Jeżeli roślinie nie zapewnimy odpowiedniego naświetlenia, temperatury, wilgotności, warunków pokarmowych itp. roślina jest słabsza, anemiczna, tym samym stwarzamy lepsze warunki dla rozwoju szkodników. Szkodniki też są istotami żywymi i potrzebują odpowiednich dla siebie/ oczywiście każdy gatunek ma inne/ warunków rozwoju. Cała sztuka polega więc na znajomości tych warunków, co jest bardzo wielką SZTUKĄ . Gdyby nam udało się tą wiedzę opanować to nie musielibyśmy korzystać ze szkodliwych środków chemicznych.
Mam świadomość, że ten temat jest bardzo rozległy i trudny, ale warto to kontynuować. Z pewnością będą tego pozytywne efekty.
Pozdrawiam