Witam
Dzisiaj rano była mała ślizgawica z rana , ale po południu było całkiem fajniście . Słupek może nie rtęci , ale alkoholu przekroczył w cieniu plus 7 stopni . Całkiem przyjemne przedwiośnie . Mieszkam na opolszczyźnie i nie brak tu starych kopalni odkrywkowych w których kiedyś eksploatowano wapienie . Służyły one do produkcji wapna , cementu i jako dodatek tzw topniki do pieców hutniczych. W tych mini wyrobiskach wytworzył się specyficzny ekosystem roślin kserotermicznych . Obfitość skał wapiennych oraz pionowe ekspozycje skał stworzyły przyrodzie warunki zbliżone do tych , które występują na południu Europy . Na podstawie moich wieloletnich obserwacji stwierdziłem o wiele częstsze wytępowanie takich roslin jak rozchodniki, dziewanna , goździk stepowy , wisnia stepowa itd .Również fałna jest o wiele bogatsza aniżeli na terenach obok wspomnianych wyrobisk .Szczególnie gęste występowanie jaszczurki zwinki , padalca , zaskrońca i rzadsze jaszczurki żyworodnej , która preferuje bardziej chłodne stanowiska.Z nastaniem wiosny zrobię całą serię zdjęć żeby wam to pokazać.
Nawet zastanawiam się , czy nie posadzić kilku fig w różnych miejscach , tak na dziko . Stworzyć taką małą Chorwację o której tylko ja będę wiedział. Jedną w tym roku poświęciłem naturze i z tego co widzę chyba na 100% wytrzyma do wiosny.