Jest to roślina zielna, jednoroczna, pnąca, która wytwarza na długich, żebrowanych i szorstko owłosionych pędach właśnie te dziwaczne, owalne jagody. Liście tej rośliny podobne są do ogórka lub melona. Mają gęste i ostre włoski oraz wąsy czepne. Kwiaty są raczej niepozorne, o barwie jasnożółtej. Owoc osiąga masę do 700g - średnio 200-300g. Jego wymiary wynoszą: dł. 10-15 cm, szer. 5-8 cm. Wyróżnia się ciekawym wyglądem, ale i zabarwieniem skórki, a ta początkowo jest zielona, później niebieskawozielona ,w stanie dojrzałości zaś jaskrawopomarańczowożółta z jasnymi, kropkowanymi plamami. Dziwaczności owocu dodają duże, kanciaste, stożkowate kolce na okrywie. Owoce mają cechy zarówno ozdobne do dekorowania np. stołów, ale są także jadalne. W środku owocu zielonożółty miąższ, który jest miękki i bardzo soczysty. Ma grubość do 1 cm. Większą część owocu zajmują liczne, białe, jajowate i płaskie nasiona (4x7 mm). Podobne są do nasion naszego ogórka. Nasiona - pestki otoczone są szklistą, bardzo intensywnie zieloną, soczystą i w smaku słodkawo-ogórkową osnówką. Jadalny miąższ razem z nasionami ma lekko kwaśny, nieco cierpki, ale orzeźwiający smak. W odróżnieniu od ogórka siewnego, kiwano spożywa się w stanie dojrzałości fizjologicznej, na surowo. Owoce dobrze się przechowują. W temperaturze od 10-20°C nawet do 6 miesięcy.
Roślina jest wrażliwa na chłody. Temperatura 8-10°C powoduje przechłodzenie owoców i szybkie ich gnicie. W naszych warunkach możliwa jest uprawa, ale tylko przy zastosowaniu czarnych osłon z folii czy włókniny. Zajmuje dużo miejsca, gdyż silnie rośnie. Uprawia się ją z rozsady. Ma duże wymagania pokarmowe i jest odporna na niedobory wody. Można uzyskać dość wysoki plon, czyli kilkanaście owoców z rośliny. Gatunek ten jest u nas jeszcze mało wrażliwy na choroby i szkodniki.