|
Napisane: 8 mar 2009, o 10:51
|
Witam
Julianie jeżeli tak jak piszesz twoje rośliny trzymane były w temperaturze około 10 stopni Celsjusza plus , to uważam ,że wystawienie ich do zimnej szklarenki w niczym im nie zaszkodzi . Ja swoją agawę już wystawiłem na zewnątrz . Zimowałem ją w nieogrzewanym pomieszczeniu gospodarczym w którym w tym sezonie zimowym temperatura spadła do minus 6 stopni Celsjusza ( noc z 06 na 07 stycznia). W takiej temperaturze liście zamarzają na kość ponieważ zawierają dużo wody. Muszę zaznaczyć ,że takie zamrożenie nie jest długotrwałe ponieważ na przestrzeni całej zimy temperatura w tym pomieszczeniu oscyluje pomiedzy minus dwa , a plus jeden stopień . W temperaturze minus jeden , minus dwa ,liście agawy nie są już zamarznięte , dają się lekko wyginać. W tym roku testowałem mniejszą agawę ,a ona wytrzymała minus 9 stopni . Niestety większość liści zamieniło się w zieloną breję . Przeżył tylko stożek wzrostu . Roślina stała na zewnątrz do pierwszych mrozów , bryła korzeniowa była całkowicie przemarznięta ( miałem problem z oderwaniem donicy od podłoża).