|
Napisane: 9 mar 2006, o 14:09
|
Może to się komuś wydać śmieszne ale lubie gotować i umieszcze tu swoje przepisy które mi smakują i wychodzą
Zupa ogórkowa na podrobach
składniki : 3-4 kwaszone ogórki, szklanka kwasu z ogórków, 25 dag żołądków i serduszek kurzych, 2 kostki bulionu mięsnego lub warzywnego, 2 cebule, łyżka mąki, 1/2 szklanki śmietany 22%, 20 dag ug
otowanego drobnego makaronu, łyżka masła, 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki, cukier, pieprz
przygotawanie:Serduszka i żołądki oczyścić z tłuszczu, opłukać, włożyć do rondelka, podlać odrobiną wody i razem z posiekanymi cebulami i masłem udusić do miękkości. W dużym garnku zagotować 5 szklanek wody, wrzucić kostki bulionowe, wlać kwas z ogórków i włożyć ogórki starte na tarce do jarzyn. Zupę zagotować, dodać uduszone podroby i mąkę rozprowadzoną śmietaną. Zagotować, przyprawić do smaku cukrem i pieprzem. Na talerze rozłożyć makaron, zalać go gorącą zupą, posypać natką.
A sprubójcie tego jest smaczne
Rolada czekoladowa
Składnik:5 rozdzielonych jajek
1/4 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki roztopionej, ostudzonej gorzkiej czekolady
2 łyżki mąki przesianej i wymieszanej z 2 łyżkami kakao
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem czekoladowy;
1/2 szklanki gorzkiej czekolady
2/3 szklanki tłustej śmietany
Sposób przygotowania:1. Włożyć żółtka do miski, wsypać cukier.
Ucierać, aż mieszanina zrobi się gęsta i biała.
Mieszając, dodać czekoladę i mieszaninę mączną.
2. Dodać białka ubite na sztywną pianę.
Wylać ciasto na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia foremkę o wymiarach 25 x 30 cm i piec 12-15 minut.
Przewrócić na ściereczkę kuchenną posypaną cukrem i zwijać od krótszego boku.
Odstawić do wystygnięcia.
3. Aby zrobić masę, włożyć czekoladę do małego rondla, dodać śmietanę i podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się stopi. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Zimną masę przełożyć do miski, miskę postawić na lodzie. Ucierać do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji.
4. Rozwinąć ciasto, posmarować masą i zwinąć z powrotem.
Podawać pokrojone w plastry.
życzę smacznego
Biszkopt czekoladowy:
5 jajek
1 niepełna szklanka maki tortowej
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
20 dag masła
20 – 25 dag kokosu
cukier waniliowy
Polewa:
2 mleczne czekolady (20 dag)
12,5 dag margaryny
Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy o wymiarach 25 na 36 cm i piec w temperaturze 170-180 st. C. przez ok. 30 minut. Ostudzony biszkopt można nasączyć wodą z aromatem waniliowym.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (ok. 20 minut). Do gorącej masy należy dodać masło, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt.
Czekoladę połamać, dodać margarynę i całość podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się połączą. Gotową polewą polać ciasto.
Smacznego.