Witam.
Chciałbym podzielić się z wami moimi spostrzeżeniami z wakacji.
W tym roku byłem na wakacjach w małej istrańskiej miejscowości Icici. Miejscowość leży parenaście kilomertów na południe od portowej Rijeki. Bulwarem nadmorskim można pieszo dotrzeć do słynnej
Opatiji lub prześlicznego Lowranu. Byłem nad Adriatykiem nie raz i zadziwiła mnie tutejsza roślinność.
Otóż przyzwyczajony do krajobrazu skał i powszechnie rosnących nad morzem suchorośli , byłem zszokowany tamtejszą roślinnością. W pasie nadmorskim gęsto zabudowanym , przeważały krzewy i drzewa nasadzone przez miejscowych Chorwatów . Rosło tam kilka gatunków palm , przeróżne pnącza strefy subtropikalnej itd. Jednak nie o tym chciałem napisać.
Powyżej strefy rosły niesamowicie gęste zarośla laura szlachetnego , tak gęste ,że w południe ledwo docierało do jego dna światło słoneczne. Nigdy czegoś takiego nie widziałem
Z tejże miejscowości prowadzi szlak na Wojaka , który jest najwyższym szczytem Istrii. Od wybrzeża do samego szczytu można dojść pieszo z tym że trzeba przejść 21 km i wspiąć się na 1400m npm.
Oczywiście nie byłbym sobą gdybym nie zaliczył tego wyzwania .Okazało się ze warto było.
Było warto ze względu na to , że idąc coraz wyżej można było śledzić do jakiej wysokości rosną znane nam laury, figi ,granaty , kasztany jadalne i szorstkowce. Nie miałem z sobą ani aparatu ani wysokościomierza niemniej mogę podzielić przebytą wędrówkę na kilka stref.
Pas nadmorski - wszystko wymieszane , roślinność z całego świata i do ostatnich najwyżej położonych zabudowań oleandry
Pas lasu laurowego - gęste zarośla do kilkunastu metrów wysokie i nic poza laurami
Pas powyżej lasu laurowego - laury ustępują bukom , kasztanom ,grabom ,ale rośnie tam powszechnie figa pospolita granat , nie występuje juz oleander.
Pas typowej buczyny która występuje także i u nas w kraju - tam nie rosły już ani laury ani granaty czy figi , ale i tu totalne zaskoczenie , dawał sobie radę poczciwy szorstkowiec .
Rosła sobie ta palma przy starej ruinie na krańcu wioski .
Myślę że nie raz była okryta grubą warstwą śniegu i że przeżyła nie jeden tęgi mróz..
Zapytałem starego dziadka ile w najtęższe zimy było stopni poniżej zera ? Odpowiedział 17.
Wioska leżała około 750 m npm.
Dodam , że w miarę posuwania się w górę występował już typowy dla naszych gór regiel górny z przewagą świerka , a na samym szczycie od strony wschodniej rośnie sobie kosodrzewina.
Bardzo fajna ścieżka dydaktyczna tylko trochę uciążliwa , ale warto było zdzierać buty.
Pozdrowienia.