Witam miłośników ziół.
Zioła z powodzeniem można uprawiać również w warunkach domowych.
Zioła z własnej hodowli? Czemu nie! Aromatyczny ogródek ziołowy to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych roślin doniczkowych, którymi ozdabia się balkony. Świeże zioła urozmaicą każdą potrawę, mają także właściwości lecznicze.
[Treść niedozwolonych linków została zamieniona przez admina na treść linkowanej strony - na podstawie regulaminu z dnia 28.05.2009
http://www.oleander.pl/index.php?p=showtopic&toid=1169&pp=15&page=1#pid_-1) ]
Aby założyć ogródek ziołowy na parapecie lub na balkonie, wystarczy zastosować się do kilku zasad. Wybierając pojemnik do posadzenia ziół trzeba wziąć pod uwagę wielkość korzeni roślin. Płytkie misy nadają się do ziół o krótkich korzeniach (np. bazylia, tymianek), inne (np. tymianek, melisa) potrzebują głębszych donic o średnicy co najmniej 20cm. Najlepszym podłożem do ziół jest ziemia uniwersalna, która składa się z ziemi gliniastej, torfu i przekompostowanej kory. Kupując ziemię należy zwrócić uwagę, czy nie zawiera ona nawozów, ponieważ zioła nie lubią chemicznych dodatków. W każdej donicy należy zrobić kilka otworów, które będą odprowadzały wodę. Na dno trzeba wsypać warstwę drenażową (kamyki, żwir, tłuczeń ceglany), a następnie ziemię.
Zioła należy podlewać codziennie (zimą – dwa razy w tygodniu). Woda powinna mieć temperaturę pokojową. Liście ziół warto codziennie spryskiwać. Woda do podlewania i spryskiwania powinna odstać co najmniej 2 doby (by pozbyć się chloru i wapnia).
Ziół jednorocznych nie należy nawozić, natomiast zioła wieloletnie można nawozić nawozem płynnym co półtora miesiąca, najlepiej latem. Powinno się zastosować połowę zalecanej przez producenta dawki.
Zioła sprzedawane w marketach są bardzo nietrwałe. Najlepiej kupować gotowe sadzonki ziół w sklepach ogrodniczych lub zielarskich. Kupując sadzonki warto zwrócić uwagę na to, czy na spodniej stronie liści nie ma pomarańczowych plamek. Plamki świadczą o chorobie rośliny (tzw. rdza).Zioła są dość łatwe w uprawie i nie powinno być problemu z ich hodowlą. Przed posadzeniem warto zapoznać się z wymaganiami poszczególnych gatunków, by zapewnić im optymalne warunki do wzrostu i rozwoju.
Najpopularniejsze gatunki ziół to:
Bazylia - to roślina jednoroczna, która potrzebuje dużo światła (co najmniej 5 godzin światła słonecznego lub 12 godzin światła sztucznego dziennie). Podlewa się ją tylko w południe. Lubi stanowiska ciepłe. Bazylię stosuje się w chorobach układu nerwowego i trawiennego. Do celów kulinarnych najlepiej nadają się młode listki, może je także mrozić lub suszyć.
Estragon - wymaga stanowisk jasnych, ale nie bezpośrednio na słońcu. Nie służą mu także miejsca bardzo cieniste, ponieważ traci wtedy swój charakterystyczny aromat. Estragon jest rośliną wieloletnią, która dość silnie się rozrasta, więc trzeba ją często przycinać. W warunkach naturalnych (w Azji i Ameryce Północnej) może osiągać nawet 2 m wysokości.
Melisa - to roślina wieloletnia, która lubi stanowiska słoneczne oraz wilgotne podłoże. Melisa ma właściwości uspokajające, dobrze działa na układ nerwowy. Napar sporządzony z młodych listków oraz kąpiel z dodatkiem olejku z melisy działa relaksacyjnie i koi nerwy. Suszone liście trzeba przechowywać w szczelnych pojemnikach.
Mięta - powinno się ją sadzić na stanowiskach lekko zacienionych. Ziemia w donicy musi być wilgotna i bogata w próchnicę. Mięta znana jest ze swoich właściwości odświeżających. Stosowana jest także przy zaburzeniach trawienno-jelitowych. Może być używana jako dodatek do deserów, a także do sosów i sałatek.
Oregano - należy je regularnie podlewać, żeby utrzymywać wilgotną, ale nie mokrą glebę. Oregano powinno być systematycznie przycinane w celu utrzymania okrągłego i krzewiastego kształtu. Aromatyczne oregano nieodparcie kojarzy się z kuchnią śródziemnomorską, jest chętnie dodawane do pizzy lub dań z pomidorami.
Rozmaryn - wymaga stanowisk słonecznych. Nie toleruje przeciągów, więc nie powinien stać blisko otwartego okna. Rozmaryn lubi wilgoć, nie wolno dopuścić do przesuszenia podłoża. Przycinanie sprawia, że roślina wypuszcza młode pędy. Rozmaryn jest jednym ze składników ziół prowansalskich. Świetnie nadaje się do aromatyzowania nalewek i likierów ziołowych.
Tymianek - wymaga stanowisk suchych i nasłonecznionych. Liście zbiera się przed kwitnieniem. Pod koniec listopada doniczki z tymiankiem należy umieścić w chłodniejszym pomieszczeniu (10 - 15°C), trzeba też ograniczyć podlewanie. Tymianek możemy spotkać w daniach kuchni francuskiej, a także w syropie na kaszel mokry, ponieważ ma działanie wykrztuśne.
Pozdrawiam
Wojtek