Do wysiewu używam zwykłej ziemi kupionej w sklepie ogrodniczym. Nasiona najlepiej wcisnąć do ziemi a nie wrzucać do dołków.Idealna temperatura to ok 29*C w dzien i powyzej 10*C w nocy, dobry jest słoneczny parapet. W lato moja roślina stała na balkonie o południowej wystawie. Prace pielęgnacyjne ograniczają się do podlewania gdy wierzchnia ziemi będzie sucha. Okres kiełkowania to 14-21 dni ale przeważnie jest krótszy kilka dni. Możliwy atak przędziorków- w moim przypadku na balkonie tak się stało w końcowym okresie życia roiśliny, spryskiwałem ją i nie zauważyłem ujemnych skutów. Czasami trzeba podeprzeć roślinę jakimś kijkiem i przywiązać. Daje dużo nasion, ja dla pewności zapylenia sam przenosiłem pyłek z pręcika na słupek. Kwiaty duże kremowo- różowe. Następnie torebka rośnie i rośnie a po ok 2-2,5 miesiąca pęka, z środka wychodzi pełno włókien bawęłny w której są nasiona. Już powinno wysiewać się nasiona bo okres od siewu do zbioru wynosi 6 i więcej miesięcy. Bardzo interesująca roślina do obserwacji a bawełna jest strasznie miękka taka ja wata