Witam, u nas to już taka prawie tradycja że pod koniec kwietnia lub na początku maja pojawiają się przymrozki. W tym roku było podobnie. 26.04 zanotowałem w dolinie, przy bezchmurnym niebie niecałe -6, na szczycie wzniesienia było "tylko" niecałe -2 przez co musieliśmy wdrożyć środki "ratunkowe" dla niektórych drzew, o czym napisałem tutaj:
http://forum-ogrodnicze.oleander.pl/post23531.html a wyglądało to mniej więcej tak:
Ze względu na zbyt duże koszty postanowiłem nie kopać się więcej z koniem (naturą) i kolejne drzewka ciepłolubne sadzić na wzniesieniu zamiast jak do tej pory w wybranym miejscu prawie na samym dole doliny.
Podsumowując: kolejny rok z małą ilością wilgoci (zimnymi nocami) z bardzo dużą ilością wiatru. W naszej okolicy właściwie na odkrytych terenach występowała susza. W maju wprawdzie jeden raz spadł bardzo obfity deszcz dzięki czemu średnia miesięczna opadów była na poziomie ok 50-60% normy, ale co z tego skoro wilgoć błyskawicznie została zabrana przez wiatr i wypalona słońcem. Nietypowy rok nie tylko u nas ale i w innych rejonach.
Tutaj znajdują się bardziej precyzyjne dane pogodowe. Wymianę baterii w czujniku ciśnienia sobie podarowałem, jako sprawę drugorzędną stąd brak tych danych. Wiatromierz nie jest ustawiony w najlepszym miejscu co powoduje dość częste przekłamywanie kierunku z jakiego wieje wiatr, trudno, ale za to czujnik temperatury i deszczomierz jest ustawiony jak trzeba. Podstawowe dane z punktu widzenia ogrodnika są więc miarodajne dla mojej okolicy:
https://www.wunderground.com/personal-weather-station/dashboard?ID=IMECHELI2#history/s20160401/e20160614/mcustomMoje stanowisko pod względem klimatycznym (w ostatnich dwóch latach) a co za tym idzie przydatności do uprawy różnych roślin oceniam jako kiepskie (także na tle innych stanowisk z najbliższej okolicy), pod wieloma względami (poza kilkoma cechami sprzyjającymi) jest to jedno z najgorszych stanowisk w kraju (pod względem gleby, układu klimatycznego, niektórych cech rzeźby terenu). Przynajmniej jak do tej pory tak się układała pogoda że przeważały zjawiska niekorzystne. Być może jest to przypadek i zmienny znak czasu. W okolicy powstaje spore osiedle i być może coś się zamieni w tej materii. Zobaczymy jakie będą kolejne lata.