Mój kolega zapytał mnie ostatnio o świerk biały conica. Pytanie dotyczyło usychania igieł. Niestety nie widziałem tej rośliny ale pomimo tego chciałbym odpowiedzieć mu tutaj, bo może jeszcze komuś się przyda. Na pewnej stronce znalazłem coś na temat "osutki"- choroby igieł prowadzącej do ich usychania. Powodowana jest przez jakieś grzyby (a może kilka gatunków) i pojawia się od wiosny do jesieni. Leczy się ją opryskując fungicydami (najlepiej Topsin M 70WP stężenie 0,1%, gdyż stosuje się go w przypadku wystąpienia innych chorub grzybowch). Zaleca się spalenie opadłych igieł. Może to też być wynik działalności szkodników.
Ponadto świerk biały odmiana conica wymaga bardzo jasnego miejsca. Widziałem jednego w zacienionym skwerku i niektóre jego gałązki były prawie nagie. Jedyne igły pochodziły z tegorocznych przyrostów. Inne były ogołocone z igieł mniej więcej do połowy (patrząc od pnia).
A czy pozostali forumowicze mają jakieś doświadczenie z tymi lub innymi świarkami? Jeśli tak to zapraszam do dyskusji.