Witam wszystkich miłośników roślin .Chciałbym zaprezentować bardzo ciekawą roślinę jaką
jest rozmaryn .Wszak od nazwy tej rośliny powstał pomysł na mojego nicka . Od tejże rośliny zaczęła się moja przygoda z roślinami strefy śródziemnomorskiej. Przed laty przywiozłem z Chorwacji kawałek gałązki i od tego się zaczęło . Bardzo łatwo się ukorzenił i do dziś rośnie.Polecam ją każdemu ponieważ jest łatwy w uprawie i oprócz doznań estetycznych dostarcza nam cennej przyprawy.
Na zamieszczonych zdjęciach widać roślinę przycinaną ,to ta bez kwiatów , i roślinę rosnącą bez mojej ingerencji. Okaz nieprzycinany co roku obficie zakwita i wydaje tysiące nasion lecz jego pokrój nie jest równomierny.Drugi który przycinam jest bardziej gęsty i praktycznie można mu nadawać dowolny kształt
Chcę jeszcze nadmienić że rozmaryn idealnie nadaje się do tworzenia miniaturek bonsai.
Jesienią po pierwszych przymrozkach moje rozmaryny chowam do garażu gospodarczego i tam z laurem figami i granatami zimuje do wiosny . Wystawiam je spowrotem 1go kwietnia.Jeszcze raz bardzo polecam każdemu tę wdzięczną małą pachnącą krzewinkę