Witam,
Na początku muszę zaznaczyć, że mam w planie zrobić duże terrarium Bio-aktywne o wymiarach 170x100x60 cm (Długość x Wysokość x Głębokość)
Klimat jaki będzie tam panować będzie ustawiony dla żabek tropikalnych - drzewołazów. Wilgotność powietrza będzie wynosiła około 80-90% w czasie dnia w nocy jak największa możliwa, temperatura 25-26 stopni w dniu oraz 20 w nocy. Terrarium będzie musiało stać w miejscu bez bezpośredniego dopływu słońca tzn. nie w świetle okna, ponieważ żabki mi się ugotują - dosłownie. Do oświetlenia terrarium, będę stosować świetlówki.
Moje pytanie brzmi jakie rośliny byście mi polecili do takiego terrarium, może jakieś małe krzewy z owocami?
Jednak bardziej jestem zainteresowany normalnymi roślinami. Ten krzew wydający owoce to miałby być taki dodatek do całości - moja fanaberia. Wiecie o co chodzi
Obszar z którego jestem zainteresowany roślinami to lasy deszczowe Ameryki Południowej.
Czy np jakaś mała odmiana bananowca mogłaby się tam zaaklimatyzować, lub jakieś małe drzewko cytrusowe?