Kakaowiec Cupuaçu (theobroma grandiflorum), cupuassu, cupuazú, cupu assu, copoasu uprawa, zdjęcia i opis
Napisane: 11 maj 2014, o 16:32
Dzień dobry,
chciałbym zachęcić Was do uprawy mniej znanych odmian należących do rodziny ślazowatych Malvaceae, (dawniej zaliczany do zatwarowatych Sterculiaceae). Od ponad 10 lat uprawiam kakaowce (theobroma cacao). Moje rośliny kwitły nawet w uprawie mieszkaniowej o czym pisalem tutaj:
http://forum-ogrodnicze.oleander.pl/kwitnacy-kakaowiec-uprawa-zdjecia-i-opis-t80.html
Dziś chciałbym napisać nieco o drugim dość znanym przedstawicieniu tej rodziny to jest Cupuaçu (Theobroma grandiflorum), cupuassu, cupuazú, cupu assu, copoasu. Jest to rodzaj niewysokich drzew rosnących w niższej warstwie drzewostanów lasów Ameryki Środkowej i Południowej.
Drzewka Cupuaçu w rejonach naturalnego występowania osiągają zwykle wysokość ok 5 - 10 m (sporadycznie do 20 m). Mają bazową korę, liście długości ok 30 cm i 5–10 cm szerokości. W warunkach uprawy domowej drzewka nie przekraczają 1-2 m wysokości.
Młode rośliny o nie w pełni wykształconych liściach, a także liście starszych roślin w trakcie wzrostu mają piękną czerwoną barwę i są lekko jakby owłosione tak jak to widać na poniższych zdjęciach:
Tutaj lepiej widać "owłosienie" pędów starszej rośliny oraz moment gdy czerwona barwa młodego pędu przeradza się w zieloną:
Owoce Cupuaçu cylindryczne, brązowe, z zewnątrz pokryte czymś co przypomina zamsz. Mają ok 20 cm długości i ważą 1–2 kg.
Rośliny nie są kłopotliwe w uprawie. Wymagają stanowiska półcienistego latem, słonecznego zimą. Uprawiamy je caly rok w domu. Są wrażliwe na niskie temperatury, także dbajmy o to by w pomieszczeniu w którym są uprawiane było zawsze minimum ok +15/+20 stopni, do dobrego wzrostu idealną jesta stabilna temperatura ok +25 stopni.
Gotowe sadzonki Cupuaçu (Theobroma grandiflorum) o wysokości ok 30 cm będą dostępne tutaj:
http://www.oleander.pl/sadzonki-roslin-tropikalnych-srodziemnomorskich/1131-kakaowiec-theobroma-cacao-sadzonki.html Wysyłka VI-IX (sporadycznie w zależności od pogody IV-V lub X-XI).
W wolnej chwili uzupełnię opis.
chciałbym zachęcić Was do uprawy mniej znanych odmian należących do rodziny ślazowatych Malvaceae, (dawniej zaliczany do zatwarowatych Sterculiaceae). Od ponad 10 lat uprawiam kakaowce (theobroma cacao). Moje rośliny kwitły nawet w uprawie mieszkaniowej o czym pisalem tutaj:
http://forum-ogrodnicze.oleander.pl/kwitnacy-kakaowiec-uprawa-zdjecia-i-opis-t80.html
Dziś chciałbym napisać nieco o drugim dość znanym przedstawicieniu tej rodziny to jest Cupuaçu (Theobroma grandiflorum), cupuassu, cupuazú, cupu assu, copoasu. Jest to rodzaj niewysokich drzew rosnących w niższej warstwie drzewostanów lasów Ameryki Środkowej i Południowej.
Drzewka Cupuaçu w rejonach naturalnego występowania osiągają zwykle wysokość ok 5 - 10 m (sporadycznie do 20 m). Mają bazową korę, liście długości ok 30 cm i 5–10 cm szerokości. W warunkach uprawy domowej drzewka nie przekraczają 1-2 m wysokości.
Młode rośliny o nie w pełni wykształconych liściach, a także liście starszych roślin w trakcie wzrostu mają piękną czerwoną barwę i są lekko jakby owłosione tak jak to widać na poniższych zdjęciach:
Tutaj lepiej widać "owłosienie" pędów starszej rośliny oraz moment gdy czerwona barwa młodego pędu przeradza się w zieloną:
Owoce Cupuaçu cylindryczne, brązowe, z zewnątrz pokryte czymś co przypomina zamsz. Mają ok 20 cm długości i ważą 1–2 kg.
Rośliny nie są kłopotliwe w uprawie. Wymagają stanowiska półcienistego latem, słonecznego zimą. Uprawiamy je caly rok w domu. Są wrażliwe na niskie temperatury, także dbajmy o to by w pomieszczeniu w którym są uprawiane było zawsze minimum ok +15/+20 stopni, do dobrego wzrostu idealną jesta stabilna temperatura ok +25 stopni.
Gotowe sadzonki Cupuaçu (Theobroma grandiflorum) o wysokości ok 30 cm będą dostępne tutaj:
http://www.oleander.pl/sadzonki-roslin-tropikalnych-srodziemnomorskich/1131-kakaowiec-theobroma-cacao-sadzonki.html Wysyłka VI-IX (sporadycznie w zależności od pogody IV-V lub X-XI).
W wolnej chwili uzupełnię opis.