Yhaaaaaaaaaaaaa!!! (hihihhih)
Roślinę uprawiam w bloku.

Jak widać, także w takich warunkach
jest możliwym doczekać się efektów,
którymi można się pochwalić.
Zachęcam Państwa do naśladowania

Z przyjemnością odpowiem tutaj
na pytania dotyczące tej i innych roślin.
Zapraszam do wspólnej przygody
jaką jest uprawa tych wspaniałych roślin!

W pokroju rośliny nastąpiły ostatnio istotne zmiany. Na całym pniu - średnicy ok 2-3 cm pojawiły się zgrubienia (jakby pod korą znalazły się jakieś kuleczki - średnicy ok 2-3 mm) są to prawdopodobnie zawiązki przyszłych kwiatów. Nie muszę chyba pisać, że kwitnięcie tej rośliny w domu jest sensacją na skalę kraju, gdyż kakaowce są niezwykle wymagające jeśli chodzi o warunki. U mnie w pokoju panują tropikalne warunki (minimum +23 do +24 - w nocy, cały czas + minimalna wilgotność ok 30% (ale raczej nie więcej niż 50% zimą - ze względu na CO, w dzień jest odpowiednio +25/+30).
Fotki pierwszego kwiatu - znajdują się galerii.
Mam teraz nie lada problem, bo miałem tą roslinę porządnie opłukać (od 2 miesięcy tego nie robiłem i jest trochę zakurzona - a jak wiadomo kurz nie sprzyja fotosyntezie...chyba w ruch pójdzie tym razem opryskiwacz zamiast prysznica

Jak widać na zdjęciu - to nie koniec kwitnięcia - w prawym dolnym rogu widać kolejne zalążki... Okres 6 lat jest zupełnie normalnym okresem wchodzenia w owocowanie tych roślin, jednak aby było ono możliwe roślina oczywiście musi być dość silna;)
oto fotka całej rośliny (a właściwie obu roślin):
Na zdjęciu widać na dole dwie poziome gałązki (to mniejszy kakaowiec) oraz gałązki u góry zdjęcia - większa i kwitnąca roślina). Pień mniejszej widać po lewej stronie (jest wyraźnie cieńszy). Pień większej - kwitnącej rośliny - widać po prawej stronie, kwiaty znajdują się w okolicy rozwidlenia gałązek (tuż powyżej miejsca gdzie kończy się pień właściwy a zaczynają gałązki). Jest to najczęstsze miejsce kwitnienia i owocowania - także w naturze. Tutaj bowiem przepływa z korzeni do liści najwięcej życiodajnych płynów... Kwiat na dolnym zdjęciu jest zasłonięty przez wielki liść (miej więcej po środku zdjęcia z przesunięciem na lewo i dół;)
wkrótce umieszczę kolejne zdjęcia, gdy tylko pupil odegra dalszą część aktu - czyli podrośnie mu kwiatek;)
Dodano2.08.2008 r
sadzonki kakaowców w 2 rodzajach są w nie wygórowanej cenie dostępne w sklepie Oleander od sezonu 2007r (rośliny są wysyłane tylko w ciepłych miesiącach tj od V - IX, okazjonalnie jest możliwa wysyłka w IV lub X, ale wszystko zależy od pogody;)[/B]