Dziś postanowiłem napisać trochę na temat kolejnego z moich ulubieńców, czyli kakaowca cupui / subincanum (theobroma subincanum). Tytułem wstępu do tego konkretnie wpisu ponownie odsyłam Państwa do poprzednich wpisów dotyczących innych kakaowców z mojej kolekcji:
theobroma cacao
kwitnacy-kakaowiec-uprawa-zdjecia-i-opis-t80.html
theobroma grandiflorum
kakaowiec-cupuacu-theobroma-grandiflorum-cupuassu-cupuazu-cupu-assu-copoasu-uprawa-zdjecia-i-opis-t2287.html
theobroma bicolor
kakaowiec-mocambo-theobroma-bicolor-uprawa-zdjecia-opis-t2328.html
theobroma gileri
kakaowiec-gorski-theobroma-gileri-uprawa-zdjecia-i-opis-t2340.html
Porównując cupui z pozostałymi wyżej wymienionymi warto zauważyć, że pod względem sposobu kiełkowania, a w szczególności mając na uwadze kwestię pozostawania materiału zapasowego w ziemi bądź jej podnoszenia wraz z kiełkującą rośliną ponad ziemię - cupui jest najbardziej podobne do theobroma grandiflorum (cupuacu) i theobroma gileri (kakaowca górskiego). Siewka cupui wyrastając pozostawia materiał zapasowy w ziemi i na tym patrząc na pierwszy rzut oka nie kończą się podobieństwa do grandiflorum. Siewka cupui początkowo w swojej budowie również dość mocno przypomina grandiflorum. Więcej na ten temat napiszę za jakiś czas dodając oczywiście zdjęcia