Cześć. Dziś chciałbym krótkim wpisem zachęcić wszystkich czytelników forum do wytwarzania własnego kompostu. Zachęcam do tego zarówno działkowców jak i wszystkich innych miłośników roślin. Nawet mieszkając w bloku można kompostować część odpadków. Wbrew pozorom kompost nie musi być uciążliwy i śmierdzący. Dobrze ulokowany i właściwie prowadzony jest neutralny pod względem zapachów, a co najważniejsze:
Jest źródłem doskonałego materiału do uprawy roślin domowych i np warzyw w ogródku.
Pominę kwestię jak zrobić pojemnik na kompost, bo uważam że dobrym rozwiązaniem jest zarówno kompostowanie w pojemniku (gdy np kompostownik jest na balkonie w bloku) jak i w stercie (bez jakiegokolwiek pojemnika, gdy kompost jest na działce) choć oczywiście każde z tych rozwiązań ma swoje zalety i wady. Od kilku dni obchodząc gospodarstwo nastawiałem się aby pokazać wszystkim jaka jest praktyczna różnica pomiędzy uprawą roślin w zwykłej, choć dobrze nawożonej ziemi oraz w kompoście. Popatrzcie sami. Na tym zdjęciu widać gorczycę posianą w tym samym czasie która urosła na kompoście oraz na normalnej, nawożonej ziemi:
Trochę inne ujęcie, gdzie widać pozostałości kompostowanych odpadków i dorodne rośliny:
Tutaj bardziej wymowne ujęcie (to nie jest fotomontaż! małe i duże rośliny posiano w tym samym czasie!!!)
Odpadki które oddają życie:
Na kompoście urosną ponadprzeciętnej wielkości rośliny:
A w tym samym czasie, na zwykłej, dobrze nawożonej glebie urosną takie mikrusy:
Widać różnicę prawda?
Jeszcze raz zachęcam do kompostowania, a dla tych którzy nie chcą kompostować sami polecam gotowy kompost z mojego sklepiku:
https://www.oleander.pl/podloza/1313-ko ... stowa.html
Pozdrawiam