Postanowiłem zająć się rośliną o nazwie Rollinia Deliciosa. Zdobyłem 3 nasiona których przygody będę pragnął przedstawić w tym temacie;) Wpierw kilka słów o samej roślinie.
Jest to drzewo należące do rodziny flaszowatych, rosnące na obszarze Ameryki Środkowej i Południowej. Szybko dorasta do wysokości około 15 metrów. Liście są duże(osiągają długość 25 centymetrów) , owalne i ostro zakończone. (o czym mam nadzieję, że przekonam się wkrótce:))
Wydaje na świat duże (20-25 centymetrów średnicy ) kwiaty, które dają początek owocom.
Owoce według mnie przypominają z wierzchu litchi, oczywiście będąc przy tym wielokrotnie większymi i różniącymi się kolorem (od żółtego do jasno pomarańczowego). Atrakcyjna skórka skrywa wewnątrz biały soczysty miąższ (polecam, przepyszny!) wraz z podłużnymi brązowymi nasionami (osiągają 1,5-2,5 cm).
W handlu często spotkać się można z nazwą Biriba (chociaż w Polsce "często" jest raczej nieco na wyrost, raz w życiu widziałem te owoce u nas w sklepie).
Zacznijmy zatem przygodę od nasion.
Wyszukując informacje w internecie, postapiłem według takiego schematu:
-namaczanie naszych nasionek przez 24 godziny w wodzie o temperaturze około 30-35 stopni (poprostu ciepłej:))
-następnie posadziłem je w ziemi uniwersalnej, na głębokości około 1-1,5 centymetra.
-doniczkę ustawiłem w ciepłym miejscu (w wielu źródłach jest mowa by ziemia utrzymywała temperaturę około 25 stopni).
Czas kiełkowania nie jest zbytnio sprecyzowany, słyszałem o czasie powyżej 30 dni do nawet 90 (mam nadzieję że u mnie zamknie się to raczej w dolnym przedziale czasowym:))
O postępach będę informować na bieżąco. Na koniec tego pierwszego postu kilka zdjęć. Dwa pierwsze przedstawiają owoc (z zewnątrz i w środku), trzecie przedstawia owoc na tle gałęzi z liścmi.
- 0
- Załączniki
-
- owoc na tle li (88.83 KiB) Przeglądane 6166 razy
-
- mi (54.76 KiB) Przeglądane 6166 razy
-
- owoc na tle li (95.04 KiB) Przeglądane 6166 razy
-
- annona_1.JPG (16.62 KiB) Przeglądane 6166 razy
\\\\\\\\\\\\\\\"Jeśli masz dwie drogi do wyboru, zawsze wybieraj ta trudniejszą dla siebie\\\\\\\\\\\\\\\"