Piękna roślina Łukasz! Przebarwienia rzeczywiście minimalne jak na tą temperaturę która ją dotknęła. Stroigła chińska - czyli kuningamia lancetowata / chińska o której tutaj rozmawiamy ma dość unikalną cechę. Mianowicie: pędy które w wyniku działania niskich temperatur przebarwią się na brązowo potrafią odzyskać zieloną barwę podczas sezonu wzrostowego. Czy Ty Łukaszu, lub ktoś z Was drodzy czytający również zauważyliście tą niezwykłą cechę stroigły?
Mam kilka kiningami, drzewka zimowały u mnie "pod chmurką" w doniczkach. Są to mocne rośliny. Kuningamie są dostępne między innymi tutaj, w naszym Oleandrowym sklepiku:
http://www.oleander.pl/sadzonki-roslin-ogrodowych-balkonowych/1123-mamutowiec-olbrzymi-sequoia-giganteum-sadzonki.html
Oczywiście jeśli ktoś (przy okazji swojego wpisu) chciałby umieścić tutaj ofertę swoich drzewek (stroigły) to proszę bardzo, to otwarte forum bez cenzury.
W ubiegłym roku posadziłem jedną do gruntu. Na razie nie jest taka dorodna jak inne pokazywane w tym wątku. Jest mała przez co tym bardziej narażona na jakieś uszkodzenia, jednak nie zauważyłem aby tej zimy jakoś specjalnie ucierpiała. Może dlatego, że była to jedna z najłagodniejszych zim w moim rejonie jakie przytrafiły się od 1991 r.