Acer
Szczepione cytrusy ( i nie tylko cytrusy ) kwitną szybko , ale tylko wtedy jeśli szczepka jest z rośliny co już wcześniej kwitła . Kwitną także sadzonki . Jako meteriał możesz uzyc cytrynę skierniewicką ( często spotykana w sklepach i hipermarketach - zakwita szybko ) .
Nigdy nie próbowałem szczepić cytrusów (szczepiłem inne zimozielone rośliny - tj. ficusy ) jeśli nie wyszło ci tradycyjnie to może spróbój szczepienia przez zbliźnienie - naciąć na korze 2 rośliny , które chcesz szczepić zetknij ze sobą i szczelnie owiń odpowiednią taśmą/ włóknem . Obie rośliny rosną sobie w doniczkach , są tylko "zetkniete" z czasem , kiedy się zrosną i "zintegrują" morzesz odciąć jedna z roślin ponizesz miejsca szczepienia .
PH
Ar2r
Odczyn pH dla cytrusów najlepszy jest w granicach 5,5 do 6,5. Jeżeli masz w pobliżu sklep akwarystyczny to można tam kupić za parę zł preparat do sprawdzania pH wody. Należy podlać roślinę tak aby woda przelała się na podstawkę i sprawdzić jej pH tym preparatem bedzie ono bardzo podobne do pH gleby.
A jak fusy mają zmieniać pH bo nie słyszałem o tej metodzie.
Podlewanie zakwaszoną wodą np. torfem daje tylko chwilowe efekty po jakimś czasie pH ziemii wraca do poprzedniego stanu. Dodanie soku z cytryny nie służy do zakwaszania wody tylko do usunięcia wapnia głównego sprawcę odpowiedzialnego za podwyższone pH w ziemii. Jeszcze lepszy efekt uzyskamy z kwasem szczawiowym.
ALE PAMIĘTAJCIE Z CHEMIĄ OSTROŻNIE
Michał pisząc deszczówka=woda destylowana pewnie miał na myśli, że jedna i druga jest wodą miękką i taka jest najlepsza do podlewania roślin i taką zalecam stosować i nie bawić się chemią.
PODLEWANIE:
Dominik
Zimą - moją zasadą jest podlewanie wtedy, gdy wierzchnia warstwa ziemi przeschnie. Trzeba wychwycić moment - tuż przed lekkim więdnięciem liści (wtedy roślina zabrała całą wilgoć z gleby). Takie postępowanie zmniejsza ryzyko gnicia korzeni i zrzucania liści (po przelaniu - w okresie o niskim natężeniu promieni słonecznych - roślina może zrzucić wszystkie liście, kolejnym etapem jest gnicie pędów i śmierć). Czym podlewać? Jak w przypadku wszystkich innych roślin wodą, która trochę "odstała". Wodę w wodociągach się chloruje więc podlewanie wodą wziętą bezpośrednio z kranu jest niezbyt dobrym rozwiązaniem;)
Szyna