Średnie sam liczyłem w Excelu z danych z ogimetu. Każdy dzień masz w tabeli i masz podaną temp t max min i średnią dobową. Średnie te liczę dla całego miesiąca dla poszczególnych stacji. Kiedyś IMGW podawało gotowiec ,ale niestety już nie ma czegoś takiego. Za cenne to jest dla nich widocznie.
Co do Zielonej Góry to:
To jest akurat stacja w Babimoście (port lotniczy) i to nie jest stacja usytuowana za wzgórzach Zielonej Góry także nie porównuj tak. Podobnie jak Szczecin jest w tym przypadku Szczecin port lotniczy Goleniów ( a nie Szczecin DĄbie gdzie na pewno jest jeszcze cieplej). Dla mnie to jest dobrze ponieważ odpada efekt urbanizacji miast i można porównywać dane z małymi miejscowościami. I to jest cały problem. Dla Zielonej Góry statystyki pewno są robione dla stacji która jest na wzgórzach i trochę to zaciemnia sprawę. Ponieważ parędziesiąt km od Zielonej Góry " magia klimatu się kończy. A magia ta polega tylko na lokalnym mezoklimacie. Stoki i duże zalesienie które łagodzą lokalny klimat. Dzisiaj przykładowo Zielona G. Babimost -9C W samej Zielonej G pewno nieco cieplej.
Lary podajesz prognozę która się nie sprawdziła.

Co wiatru ze wschodu Lary to u mnie to zacznie się dziać dziś wieczorem. Czeka mnie istne wychładzanie. Tmax -10 Tmin -12C to możne być w najbliższych dniach przy silnym wietrze z NE. Wind chill spadnie poniżej -15C
U mnie -9 w tej chwili:) Drawsko POmorskie
Lubie mróz (tylko gdy nie wieje+ suche powietrze +słońce) dobrze się czuje wtedy:) Pora na Syberię się chyba wynieść:) Chociaż z drugiej strony przy tempie globalnego ocieplenia to może Syberia zawita do mnie:) hahahahaha.