Washi ,OLEANDER
Tak są mniejsze lampy sodowe 70W, 100W, 150W.
AdrianS.
Rośliny śródziemnomorskie lubią żwir, hmm ale szorstkowiec nie jest śródziemnomorską rośliną. No i kwestia mikroklimatu, u mnie mróz jeszcze nigdy nie zniszczył kwiatów, czy zawiązków drzew. i wegetacja rusza dosyć szybko.
Klimat śródziemnomorski – rodzaj klimatu podzwrotnikowego, występujący nad Morzem Śródziemnym (stąd jego nazwa)
Nie wiem czy wiesz, ale Szorstkowce pochodzą z górskich rejonów Azji. Lasy górskie gdzie niekiedy może padać śnieg. Zachodnie Himalaje, Chiny i Japonia. To jest podzwrotnikowa Azja. A konkretnie pogranicze ciepłe rejony klimatu umiarkowanego i rejony podzwrotnikowe! Więc jak widzisz zgodnie z definicją jest to roślina śródziemnomorska.
Co do mikroklimatu to u mnie też nie zniszczył kwiatów. Pomidorki sadzę między 1 a, 3 maja i jeszcze nigdy nie przemarzły. Jeśli o mnie chodzi to nie wiem, co to zimni ogrodnicy? Do mnie nie przychodzą.
Polandfirst
Rozumiem twój punkt widzenia i zgadzam się z nim. Moje minimum na wzniesieniu to -24°C. Sorki, może mam szczęśliwe położenie i dlatego wychodzę z innych założeń.
Moje założenie jest takie; Szorstkowiec wytrzymuje do -18°C;+ korzystne warunki pod osłoną +6°C
Dają mi podstawy do tego by założyć, iż przetrwają -24°C
Wszystko zależy jeszcze od długości okresu i siły działania mrozu. A z tym bywa różnie w naszym klimacie! Zakładam, że się uda. Czy mam racje czas pokaże?
Mimo wszystko czy to takie ważne czy dzielimy się na Eksperymentatorów czy Podgrzewaczy czy może Kubłowców – chowających do garażu lub werandę na okres zimowy? Myślę, że nie! Uważam za ważne by każdy z nas opisywał swój sposób na przetrwanie palmy skrupulatnie i rzetelnie. By wymieniać się wiedzą na temat uprawy roślin. Czy nie możemy się pięknie różnić? Czy dzieli nas tak wiele? Uważam, że nie! Tak na prawdę łączy nas wiele! Zapytacie, co? Miłość do palm! Do tego by mieć, hodować je w naszych ogrodach! Każdy z nas marzy o Las Palmas!
Pozdro!

P.S. Moja Żona jest o Palmy zazdrosna! Zawsze mówi, że je czymś podleje! A wierzcie mi może to zrobić! Jest Chemikiem! To jest dopiero problem, nie jakiś tam mróz -30°C!!!
Ale i tak wiem że tego nie zrobi ! Bo tak naprawdę lubi palmy też jej się podobają, choć nie tak jak mnie!