Potwierdzam to co napisał Marcinxl.
Jeśli chodzi o taką lokalizację w Ameryce Północnej to na pewno jest nią Vancouver i okolice wzdłuż Pacyfiku a szczególnie wyspa Vancouver Island leżąca trochę na zachód.
Ale pozostańmy przy samym Vancouver bo miasto duże i trachów dosyć.
Rosną na pewno bez osłon i mają się bardzo dobrze. Jak byłem tam wiele lat temu widziałem je małe teraz widzę na fotkach duże i bardzo ładne.
Co do strefy to jest to strefa 8a. Chociaż , no właśnie mam artykuł że nawet tam w 1950 i 1968 były spadki temperatury do -18C. Na końcu podaję link.
Tak ogólnie to średnia stycznia +3C, średnia lipca +18C. Przez ostatnie wiele lat temperatura nie spadała ponizej -12C.
Dokładniejsze dane odnośnie Vancouver:
-średnie temperatury grudnia dzień (+5C do +9C, max +13C) noc ( 0C do +5C, min -8)
-średnie temperatury stycznia dzień (+4C do +9C, max +14C) noc ( -1C do +5C, min -10C)
-średnie temperatury lutego dzień (+6C do +10C, max +15C) noc ( 0C do +5C, min -4C)
Zasadnicza różnica z nami jest taka że niskie temperatury u nich nie trwają tak jak u nas tygodniami ale są to spadki jedno czy dwudniowe no i w dzień temperatura wraca powyżej zera. Co mnie bardzo zadziwia to to że zimową porą jest duża wilgoć(opady ponad 1200mm i większość zimą), temperatury potrafią utrzymywać się około +4C przy ciągłych wielodniowych opadach i palmy dają sobie radę także świadczyć to może o tym że sama wilgoć przy niskiej temperaturze im nie szkodzi tylko połączenie tego z nagłymi spadkami temperatur poniżej 0C co u nas ma często miejsce.
http://www.palms.org/principes/1994/vol38n2p105-108.pdf
Następna moja propozycja to Kopenhaga .Tutaj danych nie mam ale na forach są informacje że rosną tam trachy bez osłon, same się też rozsiewają. Wiadomo , że Kopenhaga jest duzo bardziej na północ niż Vancouver stąd też mimo braku danych klimatycznych zaryzykuję stwierdzenie że jak są okresy chłodu to temperatury za dnia nie rosną powyżej zera, okresy chłodu są też dłuższe.Strefa podobna 8a a klimat zupełnie inny, mniej przyjazny. W każdym razie ciekawa ekstremalna lokalizacja trachów rosnących bez osłon.
Lokalizacją bardzo na północ jest też Szkocja.Tutaj też nie znam danych, wiem tylko że rosną tam bez osłon.
Co te lokalizacje łączy ?- strefa 8a. Wydaje mi się że to jest gwarantem że trachy dają tam sobie radę bez osłon
Wiele czasu już wcześniej poświęciłem aby znależć lokalizacje wagnerianusów najbardziej na północ w Japonii. Niestety bezowocnie.
Zajmowało mnie też swego czasu znalezienie dużego tracha który rośnie podobno na Islandii ale nie znalazłem. Pożytek z tego miałem taki że przejrzałem mnóstwo fantastycznych zdjęć .